10 Νάνες ποικιλίες καρποφόρων

Αν δεν διαθέτετε κήπο υπάρχει λύση να έχετε καρποφόρα δέντρα τα οποία θα αναβαθμίσουν το χώρο σας ενώ παράλληλα θα σας προσφέρουν καρπούς. Πρόκειται για τις αυτογόνιμες ποικιλίες οπωροφόρων, των οποίων οι τελικές διαστάσεις είναι σαφώς μικρότερες από τις κλασικές. Ωστόσο, παρόλο το μικρό τους μέγεθος παράγουν καρπούς κανονικού μεγέθους. Φυτά ιδανικά για βεράντες, επαγγελματικούς χώρους, καλλιέργεια σε γλάστρα, μικρούς χώρους, κτλ. Η πλειοψηφία των ειδών αυτών προτιμούν ηλιόλουστες θέσεις και καλά στραγγιζόμενα εδάφη.

 1. Μηλιά νάνα

  Η γνωστή σε όλους μας μηλιά είναι φυλλοβόλο δέντρο με μεγάλη αισθητική αξία. Πρόκειται για το πιο διαδεμένο οπορωφόρο παγκοσμίως. Είναι δέντρο που αντέχει τις δύσκολες καιρικές συνθήκες αγαπά το δροσερά κλίματα και επιβιώνει σε παραθαλάσσιες περιοχές εξίσου καλά. Ανθοφορεί με λευκό εντυπωσιακό άνθος αρχές Απριλίου ενώ καρποφορεί αρχές φθινοπώρου. Η νάνα ποικιλία είναι αυτογόνιμη και το τελικό της ύψος φτάνει το 1,80μ.

   

 2. Κερασιά ημινάνα

  Η κερασιά είναι δέντρο φυλλοβόλο που παράγει βρώσιμους καρπούς. Η ημινάνα ποικιλία της κερασίας φτάνει σε ύψος τα 2 μ., είναι αυτογόνιμη και παράγει καρπό ίδιου μεγέθους με αυτόν της μεγάλης κερασιάς. Αγαπά τις ηλιαζόμενες θέσεις, είναι ανθεκτική στο κρύο και χρειάζεται καλή αποστράγγιση εδάφους. Ανθοφορεί την Άνοιξη και καρποφορεί τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ποικιλία ενδείκνυται για γλάστρα χωρίς να στερείται την ανθοφορία ή την καρποφορία της.

   

 3. Ροδακινιά νάνα

  Φυλλοβόλο δέντρο υψηλής διακοσμητικής αξίας. Η ροδακινιά είναι δέντρο που του είναι απαραίτητη η έντονη ηλιοφάνεια και η θερμότητα έτσι ώστε να παράγει καρπούς. Καρποφορεί το καλοκαίρι και η ωρίμανση των φρούτων γίνεται το τέλος Αυγούστου. Έχει πανέμορφη και πλούσια ροζ ανθοφορία την Άνοιξη. Αναπτύσσεται σε έδαφος ελαφρύ, που στραγγίζει και αερίζεται καλά. Η νάνα ποικιλία φτάνει μέχρι 1,50μ. και παράγει καρπούς ακόμα και αν τοποθετηθεί σε γλάστρα.

   

 4. Δαμασκηνιά νάνα

  Η νάνα Δαμασκηνιά είναι θαμνώδες είδος που έχει όρθια και λεπτά στελέχη και σχηματίζουν έναν πυκνό θύσανο, ύψους και πλάτους 1-1,5μ. Έχει γυαλιστερά ωοειδή –λογχοειδή φύλλα έντονα πράσινα και παράγει άφθονα λουλούδια με φωτεινό ρόζ χρώμα που ανοίγουν τον Μάρτιο-Απρίλιο. Καρποφορεί τον Αύγουστο με βρώσιμους σφαιρικούς καρπούς. Το είδος αυτό καλλιεργείται σε καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη και σε εξαιρετικά προσήλιες θέσεις.

   

 5. Μπανανιά νάνα

  Η νάνα ποικιλία μπανανιάς είναι ιδανική για καλλιέργεια σε γλάστρα και για μικρούς κήπους. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης και απάνεμα σημεία. Κατά τους Χειμερινούς μήνες, πρέπει να προστατεύεται ή να τοποθετείται σε εσωτερικούς χώρους, καθώς η αντοχή του φυτού στο ψύχος είναι πολύ μικρή. Το τελικό ύψος του φυτού, σπάνια ξεπερνά το 1,50-2,0 m. Με την κατάλληλη καλλιεργητική φροντίδα, μπορεί να καρποφορίσει.

   

 6. Λεμονιά νάνα

  Η νάνα ποικιλία Λεμονιάς επιβιώνει σε γλάστρες και ζαρντινιέρες και είναι ιδανική για βεράντες και αίθρια αφού δεν ξεπερνά το 1,20μ. σε ύψος. Ανθίζει και καρποφορεί όπως τα κανονικού μεγέθους δέντρα. Μπορεί να επιβιώσει ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους, με την απαραίτητη προυπόθεση να είναι εκτεθειμένο στο ηλιακό φώς και να αερίζεται ικανοποιητικά.

   

 7. Μανταρινιά νάνα

  Η Μανταρινιά είναι αειθαλές καρποφόρο δέντρο. Αγαπά τον ήλιο. Και είναι σχετικά ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες και την παγωνιά ενώ δεν αντέχει τους δυνατούς ανέμους. Η νάνα ποικιλία φτάνει το 1,80 μ. ύψος και είναι από τα ιδανικά φυτά για γλάστρα που θα τοποθετηθεί σε βεράντα, αυλή ή μικρό κήπο αφού είναι φυτό μεγάλης καλλωπιστικής αξίας.

   

 8. Πορτοκαλιά νάνα

  Οι νάνες ποικιλίες πορτοκαλιάς φέρουν αρκετά ξινό καρπό σε σχέση με το πορτοκάλι. Έχουν μορφή θάμνου με όρθια κλαδιά και πλατιά φύλλα.Έχουν αρωματικά λευκά άνθη και μικρούς σε μέγεθος καρπούς.Μπορεί να ανθίζει όλο το χρόνο και να δημιουργεί καρπούς ανάλογα τις καιρικές συνθήκες. Έχει συχνά πολύ όμορφη εμφάνιση και μπορεί να βρίσκεται σε ανθοφορία και ταυτόχρονα να φέρει ώριμα πορτοκαλί και πράσινα πορτοκάλια.

   

 9. Συκιά νάνα

  Η Συκιά είναι φυλλοβόλο καρποφόρο δένδρο, με μεγάλα δερματώδη, παλαμοειδή φύλλα και χαρακτηριστικό φλοιό. Είναι ταχύτατης ανάπτυξης, με καρπούς μεγάλης βιολογικής αξίας και έχει μεγάλη αντοχή σε οποιεσδήποτε συνθήκες, ατμοσφαιρικές, εδαφικές ή καιρικές. Ευδοκιμεί σε περιοχές με θερμό και δροσερό κλίμα ενώ αντέχει στην ξηρασία. Η ημινάνα ποικιλία είναι πολύ εντυπωσιακή, επιβιώνει σε γλάστρα ενώ το ύψος της δεν ξεπερνά τα 2 μ.

   

 10. Ροδιά νάνα

  Η νάνα καλλωπιστική ροδιά, είναι ένας φυλλοβόλος καλλωπιστικός θάμνος σε σφαιρικό σχήμα, με ύψος από 0,30-1 m με πυκνές διακλαδώσεις. Τα φύλλα της είναι μικρά, ανοιχτοπράσινα, γυαλιστερά, μακρόστενα και κάνουν όμορφη αντίθεση με τα πορτοκαλί άνθη της, που εμφανίζονται από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο. Οι καρποί της έχουν μικρό μέγεθος, εμφανίζονται συνήθως το Φθινόπωρο και διατηρούνται όλο το Χειμώνα, ακόμα και μετά την πτώση των φύλλων. Αποκτούν σιγά-σιγά με το χρόνο πορφυρό χρώμα και είναι πολύ εντυπωσιακοί. Είναι φυτό που μεγαλώνει εύκολα, χωρίς ιδιαίτερη περιποίηση και φροντίδα σε όλα τα είδη εδαφών ή σε γλάστρες. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης, αλλά αντέχει και στην ημισκιά. Με το κατάλληλο κλάδεμα μπορεί να διαμορφωθεί σε μικρό δεντράκι και θεωρείται ιδανικό φυτό για μπονσάι.

Συμβουλευτείτε τους ειδικούς της Κηποδιάθεσης και φιλοξενήστε στο χώρο σας καρποφόρα δέντρα με βρώσιμο καρπό και αισθητική αξία.