Φυσικός vs Συνθετικός χλοοτάπητας

Συνθετικός vs Φυσικός χλοοτάπητας

Τα τελευταία χρόνια η εμφάνιση του συνθετικού χλοοτάπητα έχει κάνει πολλούς να αναρωτιούνται αν θα πρέπει να τον προτιμήσουν από το φυσικό.

Ο φυσικός χλοοτάπητας αποτελείται από πολλά μικρά φυτάρια που αναπτύσσονται δίπλα το ένα στο άλλο και δημιουργούν την ομοιομοφία της φυσικής χλόης. Όπως όλα τα στοιχεία της φύσης έτσι και αυτό δε χρειάζεται να προσποιηθεί για κανένα από τα χαρακτηριστικά του αφού δε στερείται της άριστης υφής και εικόνας, έχει την ιδάνικη αίσθηση κατά το άγγιγμα, παράγει οξυγόνο, δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα και άλλες βλαβερές ουσίες ενώ παράλληλα ενισχύει το μικροκλίμα μειώνοντας τη θερμοκρασία. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από επιφάνεια χλοοτάπητα 5,11m² παράγεται οξυγόνο το οποίο είναι αρκετό σε ημερήσια βάση για έναν ενήλικα άνθρωπο (Dr Thomas L.Watschke/Pennsylvania State University). Το ριζικό του σύστημα έχει και αυτό σημαντικό ρόλο αφού συμβάλει στο να είναι συμπαγές το έδαφος και να απορροφάται άμεσα το βρόχινο νερό πριν προλάβει να προκαλέσει επιφανειακή διάβρωση ενώ παράλληλα ενισχύει τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.

Ο συνθετικός χλοοτάπητας είναι μια προσπάθεια απομίμησης του φυσικού. Με το πέρασμα των χρόνων η εμφάνιση του τεχνητού γκαζόν καταφέρνει να μοιάζει οπτικά ολοένα και περισσότερο στον φυσικό. Ωστόσο, η αίσθηση του χλωρού τάπητα είναι αδιαμφισβήτητα κάτι που δε μπορεί συναγωνιστεί ο συνθετικός. Αν σε πρώτη φάση δε γίνει αντιληπτός οπτικά, τότε με το άγγιγμα ή το πάτημα προδίδεται η ποιότητά του. Η χρήση του τεχνητού τάπητα ενώ σαν σενάριο θεωρείται οικονομικό, λόγω απόσβεσης από τα έξοδα συντήρησης, ωστόσο δεν είναι αποδοτικό και μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που είναι επιθυμητά αρχικά. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί απορροφά μεγάλη ποσότητα θερμότητας κατά την έκθεσή του στην ηλιακή ακτινοβολία. Όπως επίσης είναι φυσικό δεν παράγει οξυγόνο και δε δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η επιφανειακή του θερμοκρασία να αγγίζει συχνά και τους 50 οC.

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε το Τμήμα Γεωτεχνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια το 2015, μία καλοκαιρινή ημέρα με το θερμόμετρο να δείχνει τους 30 οC, οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν σε φυσικό, τεχνητό χλοοτάπητα και άσφαλτο απέδωσαν ως εξής:

  • Φυσικός χλοοτάπητας 25.5 οC
  • Τεχνητός χλοοτάπητας 45.2 οC
  • Άσφαλτος 43.3 οC

Τα δεδομένα δε χρήζουν τον συνθετικό χλοοτάπητα κατάλληλο για τοποθέτηση σε χώρους με έντονη επισκεψιμότητα καθώς η αυξημένη θερμοκρασία του προκαλεί δυσμενείς συνθήκες στο χώρο.

Κατά την προετοιμασία του εδάφους:
Για την εγκατάσταση φυσικού χλοοτάπητα απαιτείται απομάκρυνση ζιζανίων, φρεζάρισμα εδάφους, ισοπέδωση και τοποθέτηση. Για το συνθετικό χλοοτάπητα χρειάζεται μόνο η τοποθέτηση και ισοπέδωση ειδικής άμμου σε έδαφος αδιάφορο για τη γονιμότητα και τη σύστασή του.

Κόστος εγκατάστασης και συντήρησης:

Πλέον υπάρχει μία ευρεία γκάμα τιμών και ποιοτήτων τόσο φυσικού όσο και συνθετικού χλοοτάπητα.

Πρακτικά, η συντήρηση του συνθετικού χλοοτάπητα δεν είναι πολυέξοδη και χρονοβόρα αφού δεν χρειάζεται άρδευση, κούρεμα και λιπάνσεις. Ωστόσο σε περίπτωση φθοράς δεν επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση και χρειάζεται αντικατάσταση. Επίσης, είναι απαραίτητο να πλένεται συχνά επιφανειακά με νερό για να καθαρίζεται, να διατηρεί ζωντανό το χρώμα του αλλά και να δροσίζεται η επιφάνειά του διατηρώντας τη χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία κατά τους θερινούς μήνες.

Εν αντιθέσει το φυσικό γκαζόν έχει διαδικασία συντήρησης λόγω άρδευσης, αερισμού εδάφους, κουρέματος και λιπάνσεων. Όμως, μπορεί πολύ εύκολα να αποκατασταθεί μετά από οποιαδήποτε επιφανειακή φθορά. Επίσης, εκτός από την αισθητικά αρμονική εικόνα που προσφέρει στο χώρο μας βοηθάει στην ισορροπία της θερμοκρασίας και στην ποιότητα τους εδάφους.

Συνοψίζοντας
Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κάθε υλικού εξαρτόνται απο τη χρήση και τις ανάγκες της εκάστοτε περίπτωσης σε συνάρτηση με τη θερμοκρασία και τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής. Η επιλογή εξαρτάται από πολλές παραμέτρους και έχει να κάνει με την οικολογική συνείδηση, την αισθητική, το χρόνο που προυποθέτει η συντήρηση του φυσικού τάπητα, το υπόστρωμα, αν πρόκειται για εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο και άλλα πολλά που παίζουν καθοριστικό ρόλο σε τέτοιου είδους αποφάσεις.

 

Πηγή: 
http://plantscience.psu.edu/
Williams and Pulley, Synthetic surface heat studies, Pennsylvania, USA, (2002)