Φυτά εδαφοκάλυψης

Τα εδαφοκαλυπτικά φυτά αποτελούν την ιδανική λύση στην Αρχιτεκτονική τοπίου για τον περιορισμό της επιφάνειας του χλοοτάπητα με σκοπό την χαμηλότερη συντήρηση του κήπου και την μείωση της κατανάλωσης νερού. Επίσης σε περιοχές δύσκολα διαχειρίσιμες με κλίση ή έντονη παρουσία σκιάς τα εδαφοκαλυπτικά φυτά τοποθετούνται με σκοπό να αναδείξουν την περιοχή αλλά και να συγκρατούν το επιφανειακό έδαφος. Σε αντίθεση με το χλοοτάπητα μπορούμε να επιλέξουμε το είδος φυτού ανάλογα με το χρώμα ανθοφορίας του καθώς πολλά από αυτά ανθίζουν. Η βασική διαφορά των εδαφοκαλυπτικών φυτών με το κοινό γρασίδι είναι ότι δεν ενδείκνυνται για πάτημα.

 

Προτεινόμενα φυτικά είδη εδαφοκάλυψης:

Κονβόλβουλος

Λατινική ονομασία: Convolvulus sabatius

Ο Κονβόλβουλος είναι εδαφοκαλυπτικό είδος, πολυανθές, με ωοειδή, πράσινα φύλλα που αναπτύσσονται στα διακλαδισμένα στελέχη του. Η εποχή ανθοφορίας του ξεκινά την Άνοιξη και διαρκεί έως το Σεπτέμβριο. Φέρει βιολετί, μικρά, κωνικά άνθη με λευκό κέντρο. Σε πλήρη ανάπτυξη δεν ξεπερνά τα 0,20μ. ύψος και η κόμη του εκτείνεται σε διάμετρο 1μ. Δεν έχει ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές απαιτήσεις ενώ χρειάζεται καλή αποστράγγιση.

 

Ντιμόντια

Λατινική ονομασία: Dymondia margaretae

Η Ντιμόντια είναι πολυετές, ποώδες, εδαφοκαλυπτικό φυτό που αναπτύσσεται γρήγορα και καλύπτει μεγάλες επιφάνειες. Το μέγιστο ύψος του φυτού δεν ξεπερνά τα 0,15μ. ενώ σε διάμετρο φτάνει τα 0,50μ. Το φύλλωμά της είναι ασημοπράσινο, λογχοειδές με την άνω επιφάνεια του φύλλου να είναι λεία και η κάτω χνουδωτή. Τα άνθη της είναι κίτρινα σε σχήμα μαργαρίτας και εμφανίζονται νωρίς το καλοκαίρι. Συχνά προτιμάται ως υποκατάστατο του γκαζόν καθώς είναι ανθεκτικό σε όλες τις κλιματολογικές συνθήκες και αντέχει την ξηρασία.

 

Ζωίσια

Λατινική ονομασία: Zoysia tenuifolia

Η Ζωίσια είναι αειθαλές, εδαφοκαλυπτικό φυτό, χωρίς ανθοφορία, που θυμίζει πολύ το γκαζόν. Αναπτύσσεται σε προσήλιες θέσεις και παρουσιάζει ανθεκτικότητα σε ασβεστούχα εδάφη και παραθαλάσσιες περιοχές. Δεν ξεπερνά τα 5εκ. σε ύψος και τα 0,25μ. σε διάμετρο. Το φύλλωμά του είναι πράσινο, λεπτό και μαλακό στην αφή. Το χρώμα του κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου κιτρινίζει και επανέρχεται στην πράσινη μορφή του από την Άνοιξη και μετά. Αντέχει στην ξηρασία ενώ αναπτύσσεται ακόμα και με ελάχιστο πότισμα.

 

Φρανκένια

Λατινική ονομασία: Frankenia laevis

Η Φρανκένια είναι αειθαλές, εδαφοκαλυπτικό φυτό που προτιμά προσήλιες θέσεις φύτευσης και ασβεστούχα εδάφη. Είναι χαμηλό με ύψος που δεν ξεπερνά τα 10 εκ. και κάνει συμπαγή εδαφοκάλυψη. Τα μικρά άνθη της είναι ανοιχτόχρωμα ροζ και εμφανίζονται στις αρχές του καλοκαιριού. Τα φύλλα της είναι μικρά, έντονα πράσινα και δημιουργούν έντονη αντίθεση με το άνθος. Επιβιώνει σε παραθαλάσσιες περιοχές και στην έντονη ξηρασία.

 

Ερνιάρια

Λατινική ονομασία: Herniaria glabra

Η Ερνιάρια είναι φυτό κατάλληλο για εδαφοκάλυψη, με ιδιαίτερη προτίμηση σε προσήλιες θέσεις φύτευσης. Μπορεί να φυτευτεί και να επιβιώσει ακόμα σε βραχώδη εδάφη. Δεν έχει ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές απαιτήσεις αρκεί να υπάρχει καλή αποστράγγιση. Ανθίζει τέλος της Άνοιξης με μικρά, ανοιχτόχρωμα ροζ λουλούδια που διατηρεί όλο το Καλοκαίρι. Τα φύλλα της είναι πράσινα, μικρά και απλώνει τα κλαδιά της σε διάμετρο που φτάνει τα 0,25μ. και σε ύψος τα 5 εκ.

 

Βερβένα τάπιενς

Λατινική ονομασία: Verbena tapien

Η Βερβένα τάπιενς είναι πολυετής πόα με έρπουσα και ταχύτατη ανάπτυξη. Έχει λεπτό, πράσινο, πτεροειδές φύλλωμα και ανθοφορεί με λευκά ή μώβ λουλούδια. Η ανθοφορία της ξεκινά αρχές Καλοκαιριού και διατηρείται έως το Φθινόπωρο αν βρεθεί σε ευνοϊκό κλίμα. Προτιμά προσήλιες θέσεις και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην ξηρασία. Είναι κατάλληλο για εδαφοκαλύψεις αφού δεν έχει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις και καλύπτει μεγάλες επιφάνειες άμεσα. Η διάμετρος του φυτού σε πλήρη ανάπτυξη φτάνει το 1μ. ενώ σε ύψος τα 0,20μ.

 

Ο σωστός σχεδιασμός και οι βιώσιμες φυτικές συνθέσεις ενός υπαίθριου χώρου μπορούν να αναδείξουν το χώρο αλλά και να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα από τις επικείμενες συντηρήσεις αλλά και από την υπερκατανάλωση νερού λόγω των αρδεύσεων.