Φυτά για λιγότερο φωτεινούς χώρους

Τα λιγότερο ευήλια δωμάτια του σπιτιού μας θεωρούνται μη φιλόξενα για την ανάπτυξη φυτών. Ωστόσο, υπάρχουν είδη που επιβιώνουν σε συνθήκες περιορισμένου φυσικού φωτισμού. Ορισμένα από τα φυτά που θα έχουν υγιή ανάπτυξη ακόμα και σε συνθήκες μειωμένου ηλιασμού στο χώρο είναι τα ακόλουθα:

 1. Ασπιντίστρα

  Ένα από τα πιο παλιά και γνωστά φυτά εσωτερικού χώρου είναι η Ασπιντίστρα. Έχει καταπράσινα λογχοειδή φύλλα με μακρύ μίσχο που φτάνουν τα 50 εκ. Φέρει μωβ μικρά άνθη που προβάλλουν διακριτικά στη βάση του φυτού. Η Ασπιντίστρα ευδοκιμεί σχεδόν παντού αφού χρειάζεται λιγοστό φως και δεν ενοχλείται ούτε από ρεύματα ούτε από ξηρό αέρα.

   

 2. Δράκαινα σαντεριάνα

  Πρόκειται για ένα ξεχωριστό είδος Δράκαινας που συχνά συναντάται με την ονομασία ‘’Τυχερό μπαμπού’’, χωρίς να έχει καμία σχέση με την κατηγορία των Μπαμπού, και θεωρείται ότι φέρνει καλοτυχία. Είναι ανθεκτικό φυτό χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις και μπορεί να επιβιώσει σε χώρους με  λιγότερο φως.

   

 3. Χλωρόφυτο

  Το χλωρόφυτο, είναι ένα εντυπωσιακό φυτό εσωτερικού χώρου γρήγορης ανάπτυξης. Έχει στενόμακρα, λογχοειδή, δίχρωμα φύλλα μήκους 20-40 εκ. και εμφανίζει μικροσκοπικά άνθη στο φύλλωμά του. Το χλωρόφυτο έχει την δυνατότητα να «φιλτράρει» τον αέρα του δωματίου καθαρίζοντας την ατμόσφαιρα από ρύπους και επιβλαβείς ουσίες. Είναι από τα φυτά που έχει την  ικανότητα να επιβιώνει με λιγότερο φυσικό φως ενώ αναπτύσσεται. Αν παρατηρήσουμε ότι το φύλλωμα του χλωρόφυτου έχει χάσει την ένταση της διχρωμίας του, αλλάζουμε τη θέση του φυτού, επιλέγοντας μία πιο φωτεινή. Ο μειωμένος φωτισμός μπορεί να περιορίσει αρκετά το μπεζ χρωματισμό στα φύλλα του χλωρόφυτου.

   

 4. Πόθος

  Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αναρριχώμενα φυτά εσωτερικού χώρου το οποίο αναρριχάται χρησιμοποιώντας τις εναέριες ρίζες του. Ο Πόθος έχει μεγάλη ανθεκτικότητα και ευδοκιμεί ακόμη και σε μέρη με λίγο φωτισμό. Αναλόγως την ποικιλία διαθέτει χαρακτηριστικά πράσινα φύλλα σε σχήμα καρδιάς ή φύλλα με κιτρινωπά στίγματα. Aν επίσης θέλουμε να απαλλαγούμε από βλαβερούς ρύπους και μυρωδιές της ατμόσφαιρας ο πόθος αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή.

   

 5. Ασπλένιο

  Το Ασπλένιο είναι αειθαλές φυτό εσωτερικού χώρου που ανήκει στην κατηγορία της φτέρης. Τα φύλλα του είναι λογχοειδή, με κυματοειδείς άκρες που μπορούν να φτάσουν τα 0,80εκ. μήκος. Είναι φυτό που στερείται ανθοφορίας και όλη η καλλωπιστική του αξία είναι το πλούσιο φύλλωμα του.  Επιβιώνει σε σκιερές θέσεις και αγαπά την υγρασία για αυτό τοποθετείται συχνά σε χώρους με βορινό προσανατολισμό.

   

 6. Σανσεβέρια

  Η Σανσεβέρια είναι πολυετές φυτό που αναπτύσσεται με γρήγορο ρυθμό. Έχει δίχρωμα μακριά, οξύληκτα φύλλα ενώ τα άνθη της είναι λευκά και μικρά. Πρόκειται, ίσως, για το πιο ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου αφού επιβιώνει χωρίς να έχει απαραίτητα πολύ φωτεινό περιβάλλον. Επίσης, δεν χρειάζεται πολύ πότισμα, καθώς μέσα στα φύλλα της αποθηκεύει νερό. Η Σανσεβέρια εκτός από ανθεκτικό φυτό είναι και ευεργετικό αφού καθαρίζει την ατμόσφαιρα του χώρου μετατρέποντας το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο. Όπως όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου, πρέπει να την κρατάμε μακριά από πηγές θερμότητας και κρύα ρεύματα αέρα.

   

 7. Δράκαινα

  Η Δράκαινα είναι ένα εντυπωσιακό δενδροειδές φυτό με αργή ανάπτυξη που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 1-2 μέτρα. Ξεχωρίζει για τον κορμό της και τα μυτερά λογχοειδή φύλλα της που διαφέρουν ανάλογα με το είδος δράκαινας. Είναι φυτό χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις αφού έχει την δυνατότητα να επιβιώνει ακόμα και σε σημεία με λίγο φως. Η Δράκαινα είναι στη λίστα των φυτών της NASA που αφαιρούν τις τοξίνες από τον αέρα του χώρου.

Για τις ιδιαιτερότητες και την εύρυθμη ανάπτυξη των φυτών σας απευθυνθείτε στους ειδικούς της Κηποδιάθεσης για τη συντήρησή τους.