Φυτά για παραθαλάσσιες περιοχές

Ένα από τα θέματα που απασχολεί όσους κατοικούν σε παραθαλάσσιες περιοχἐς είναι ποια φυτικά είδη μπορούν να επιλέξουν ώστε όχι μόνο να έχει αισθητική το αποτέλεσμα αλλά παράλληλα να επιβιώνουν σε βάθος χρόνου. Οι απαιτητικές κλιματικές συνθήκες δεν επιτρέπουν σε όλα τα φυτά να αναπτυχθούν με τον ίδιο ρυθμό. Ωστόσο υπάρχουν επιλογές ανάμεσα σε δέντρα, θάμνους, αναρριχώμενα και άλλα που θα καλύψουν τις απαιτήσεις σας μεταμορφώνοντας το χώρο σας.

Στη συνέχεια θα προτείνουμε κάποια από τα φυτά που έχουν αντοχή στην αλμύρα και είναι ευπαρουσίαστα.

Δέντρα

Ακακία κυανόφυλλη

Η ακακία είναι αειθαλές δέντρο, γρήγορης ανάπτυξης, που φθάνει τα 6-7 μέτρα. Ανθίζει τους μήνες Μάρτιο- Μάιο με κίτρινα σφαιρικά άνθη. Αναπτύσσεται σε άγονα, ασβεστώδη και παραθαλάσσια εδάφη ενώ δεν αντέχει στο έντονο ψύχος.

Αλμυρίκι

Το αλμυρίκι είναι μικρό αειθαλές δέντρο που συναντάμε σε παραθαλάσσιες περιοχές. Αναπτύσσεται γρήγορα και παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα στην ξηρασίας και τους ανέμους. Η ανθοφορία του φέρει μικρά ρόδινα ή λευκορόδινα άνθη.

Ελιά

Η Ελιά είναι δέντρο αειθαλές με ασημοπράσινο φύλλωμα. Τα άνθη της είναι λευκά, και εμφανίζονται από τα μέσα Απριλίου μέχρι το τέλος Μαΐου, ενώ ο καρπός ωριμάζει και συλλέγεται κατά τα τέλη του φθινοπώρου. Ευδοκιμεί σε κλίματα εύκρατα χωρίς ακραίες θερμοκρασίες Οι πιο κατάλληλες περιοχές για την καλλιέργειά της είναι οι παραθαλάσσιες.

Ροδιά

Η Ροδιά είναι φυλλοβόλο, καρποφόρο δένδρο ή θάμνος που εμφανίζει φοβερή ανθοφορία με πορτοκαλί, φωτεινά άνθη το καλοκαίρι, ενώ το φθινόπωρο παράγει μεγάλους κόκκινους καρπούς. Επιβιώνει σε φτωχά, ξηρά εδάφη και παραθαλάσσιες τοποθεσίες και θέλει ηλιόλουστες θέσεις.

Κουκουναριά

Η Κουκουναριά είναι αειθαλές δέντρο αργής ανάπτυξης. Παρουσιάζει αντοχή στην ξηρασία, στα ασβεστούχα εδάφη και στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ επιβιώνει χωρίς δυσκολιά σε παραθαλάσσιες περιοχές.

 

Θάμνοι

Δεντρολίβανο

Το δεντρολίβανο είναι ξυλώδης θάμνος με φύλλα σε σχήμα βελόνας. Είναι από τα πιο ανθεκτικά αρωματικά φυτά για παραθαλάσσιες περιοχές. Παρουσιάζει ανθεκτικότητα στους έντονους ανέμους και στα ξηρά ηλιόλουστα καλοκαίρια. Δεν θέλει συχνό πότισμα διότι έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό.

Ελαίαγνος

Ένας αειθαλής θάμνος με μεγάλη ανθεκτικότητα στην αλατότητα είναι ο ελαίαγνος. Επιβιώνει εξίσου καλά στο έδαφος και σε γλάστρα. Έχει ασημοπράνινο φύλλωμα ή πανασέ αναλόγως με την ποικιλία και μικρά λευκά άνθη. Για δημιουργία φράχτη στον παραθαλάσσιο κήπο, φυτεύουμε τα φυτά του ελαίαγνου σε αποστάσεις 70-80
εκατοστών.

Λεβάντα

Η λεβάντα είναι πολυετής αρωματικός θάμνος με μωβ άνθη. Επιβιώνει σε περιοχές κοντά στην θάλασσα, ηλιόλουστες και απάνεμες. Ευδοκιμεί ακόμα και σε βραχώδη σημεία αρκεί να μην υπάρχει υγρασία. Έχει εξαιρετική αντοχή στην ξηρασία και δεν θέλει συχνό πότισμα.

Φωτίνια

Η φωτίνια, είναι θάμνος με λαμπερό κόκκινο και πράσινο φύλλωμα. Αναπτύσσεται γρήγορα και είναι ανθεκτική στην αλατότητα και τα φτωχά εδάφη. Εκτός από το εντυπωσιακό φύλλωμά της, έχει πλούσια ανθοφορία που καταλήγει σε καρπό, ο οποίος διατηρείται στο φυτό μέχρι τον χειμώνα. Θέλει ηλιόλουστα μέρη για να αναπτυχθεί, όπως και καλά στραγγιζόμενα εδάφη για να μην κρατάνε υγρασία. Η φωτίνια κλαδεύεται πλευρικά για να πάρει ύψος ή στην κορυφή για να διαμορφωθεί σαν συμπαγής θάμνος.

Αγγελική

Η αγγελική είναι αειθαλές καλλωπιστικό φυτό με δερματώδη φύλλα. Προτείνεται για φυτεύσεις σε παραθαλάσσιες φυτεύσεις λόγω της ανθεκτικότητάς της. Δεν θέλει πολύ περιποίηση και δεν προσβάλλεται συχνά από ασθένειες και έντομα. Για τη δημιουργία πυκνού φυτοφράχτη χρειάζεται συχνό και αυστηρό κλάδεμα.

 

Αναρριχώμενα

Αμπέλοψις

Η αμπέλοψις ή αλλιώς Παρθενοκισσός είναι αναρριχώμενο φυλλοβόλο φυτό με γρήγορη ανάπτυξη. Ιδανικό για παραθαλάσσιες φυτεύσεις λόγω της αντοχής του στην αλατότητα και την ξηρασία. Τον χειμώνα πριν πέσουν τα φύλλα της, παίρνει μια εντυπωσιακή μπορντώ απόχρωση. Επιδέχεται αυστηρά κλαδέματα ώστε να πάρει την επιθυμητή κατεύθυνση.

Βουκαμβίλια

Η βουκαμβίλια είναι δημοφιλές αναρριχώμενο φυτό που συναντάμε σε όλες τις περιοχές της χώρας μας. Ευδοκιμεί σε παραθαλάσσιες και ηλιόλουστες περιοχές και είναι πολύ ανθεκτική στην ζέστη. Χρειάζεται ελάχιστο πότισμα, διότι η έντονη υγρασία επηρεάζεται αρνητικά η ανθοφορία της. Έχει μεγάλη ποικιλία χρωμάτων στα άνθη της όπως λευκό, ροζ, κίτρινο, μωβ και πορτοκαλί. Οι θέσεις φύτευσής της πρέπει να επιλέγονται με προσοχή καθώς φέρει αγκάθια στα κλαδιά της.

Για κάθε περιοχή προτείνονται διαφορετικά είδη φυτών αναλόγως με το μικροκλίμα, το έδαφος και τις απαιτήσεις του εκάστοτε φυτού. Το έμπειρο προσωπικό της Κηποδιάθεσης θα σας καθοδηγήσει και θα δημιουργήσει για εσάς ένα άρτιο και βιώσιμο τοπίο.