Χειμερινές ανθοφορίες

Μπορεί οι υπαίθριοι χώροι το χειμώνα να είναι λιγότερο επισκέψιμοι, ωστόσο δεν παύουν να μας χαρίζουν όμορφες πολύχρωμες εικόνες. Φυτεύοντας τα κατάλληλα είδη έχουμε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε την ανθοφορία στον κήπο μας όλο το χρόνο. Ο λόγος για τη χειμερινή περίοδο που ενώ δεν ευνοεί κατά κύριο λόγο την ανάπτυξη των ανθέων υπάρχουν είδη τα οποία ανθίζουν στην καρδιά του χειμώνα και δεν στερούνται χρωματικού ενδιαφέροντος.

Γιασεμί

Το γιασεμί είναι το δημοφιλέστερο κι ένα από τα ομορφότερα αναρριχώμενα φυτά. Το άρωμα των λουλουδιών του γιασεμιού είναι ιδιαίτερο και αυτός είναι ο λόγος που το κάνει τόσο αγαπητό είδος. Ξεχωρίζει για την υπέροχη ανθοφορία του που εμφανίζεται μέσα στην Άνοιξη και σε κάποιες ποικιλίες διατηρείται μέχρι το Χειμώνα. Φυτεύεται στο χώμα αλλά και σε γλάστρα για να αναρριχηθεί στον τοίχο. Είναι σχετικά ανθεκτικό φυτό που με την κατάλληλη περιποίηση μπορεί να μας δώσει πλούσια βλάστηση γεμάτη ανθοφορία. Το κίτρινο γιασεμί ανθίζει από Δεκέμβριο μέχρι Μάρτιο σε περιοχές με ήπιο Χειμώνα. Τα λουλούδια του κίτρινού γιασεμιού, δεν είναι αρωματικά όπως στις υπόλοιπες ποικιλίες, παραμένουν όμως στο φυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα δίνοντας χρώμα μέσα στο χειμερινό τοπίο. Δεν αναρριχάται τόσο, όπως άλλα είδη γιασεμιού, καθώς έχει πιο κρεμοκλαδή ανάπτυξη.
Το Ευοσμότατο γιασεμί είναι ένας αναρριχώμενος, φυλλοβόλος θάμνος που φτάνει σε ύψος τα 3 μέτρα, με κίτρινα αρωματικά άνθη σε σχήμα αστεριού. Ξεκινά να ανθίζει από την Άνοιξη, ενώ σε πιο ζεστές περιοχές εμφανίζει λουλούδια και το Χειμώνα.

 

Σπειραία

Η σπειραία είναι φυλλοβόλος θάμνος μέτριου ρυθμού ανάπτυξης. Το μέγιστο ύψος της σπειραίας μπορεί να φτάσει τα τρία μέτρα και η διάμετρος της τα δύο μέτρα για τις ψηλές ποικιλίες, ενώ οι νάνα ποικιλίες φτάνουν το μισό μέτρο σε ύψος και διάμετρο. Έχει φύλλα ελλειπτικά, οδοντωτά στην περιφέρεια, σε ζωηρό πράσινο, έντονο κίτρινο η πανασέ χρωματιασμό. Αναλόγως την ποικιλία η Σπειραία δίνει ανθοφορία είτε την Άνοιξη είτε το Φθινόπωρο μέχρι και τα μέσα του Χειμώνα. Τα πολυάριθμα, μικρισκοπικά άνθη τους είναι οργανωμένα σε ταξιανθίες σύνθετα σκιάδια και τα βρίσκουμε σε λευκό, ροζ ή κόκκινο χρώμα. Η σπειραία χρειάζεται τακτικά ποτίσματα τον πρώτο χρόνο της εγκατάστασης στο χώμα, που από τον δεύτερο χρόνο ελαττώνονται σημαντικά. Αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη αλλά δεν προτιμά τα ασβεστώδη, ενώ μια ηλιόλουστη θέση εγκατάστασης του φυτού είναι άκρως επιθυμητή. Παρουσιάζει εξαιρετική αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες. Κλαδεύεται μετά την πρώτη ανθοφορία και το κλάδεμα συνοδεύεται από ελαφριά λίπανση.

 

Φορσύθια

Η Φορσύθια είναι ορθόκλαδος φυλλοβόλος θάμνος γρήγορης ανάπτυξης που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 4 μ. ύψος και τα 2μ. σε διάμετρο. Έχει πράσινα φύλλα, ωοειδή, οδοντωτά, μετρίου μεγέθους. Παρουσιάζει κίτρινη εντυπωσιακή, πλούσια ανθοφορία το Χειμώνα που διαρκεί εώς την Άνοιξη και προηγείται της έκπτυξης των φύλλων. Τα μεγάλα κίτρινα άνθη της φύονται επάνω στον βλαστό και καλύπτουν το φυτό. Στο τέλος της ανθοφορίας προτείνεται να κλαδεύεται ελαφρώς. Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις αν και αναπτύσσεται ικανοποιητικά και στην ημισκιά, με μειωμένη όμως ανθοφορία. Δεν έχει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις αλλά χρειάζεται καλή στράγγιση. Παρουσιάζει ικανοποιητική αντοχή στο ψύχος και στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

 

Τσιντόνια

Η Τσιντόνια είναι φυλλοβόλος θάμνος με αργή ανάπτυξη. Το μέγιστο ύψος που μπορεί να φτάσει είναι τα 2,5-3μ. ομοίως και σε διάμετρος. Έχει στρογγυλά, γυαλιστερά φύλλα μετρίου μεγέθους που κάνουν την εμφάνισή τους μετά την ανθοφορία της. Ανθίζει το Χειμώνα και κρατά τα άνθη της μέχρι την Άνοιξη. Έχει χαρακτηριστική πλούσια ανθοφορία και μεγάλα εντυπωσιακά κόκκινα άνθη. Την ανθοφορία της διαδέχονται κίτρινοι καρποί που παραμένουν στο φυτό και μετά την πτώση των φύλλων του. Η Τσιντόνια χρειάζεται ηλιόλουστες θέσεις και καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Έχει εξαιρετική αντοχή στο ψύχος και τα ξηρά κλίματα.

 

Χειμωνανθός

Ο Χειμωνανθός είναι φυλλοβόλος καλλωπιστικός θάμνος με πλούσια ανθοφορία που κάνει την εμφάνισή της στην καρδιά του Χειμώνα. Έχει σχετικά αργή ανάπτυξη και μπορεί να φτάσει τα 2,5μ. σε ύψος. Ανθίζει το Δεκέμβριο, πριν την έκπτυξη των φύλλων του, ακόμα και υπό συνθήκες παγετού με αρωματικά λουλούδια που διατηρεί μέχρι το Μάρτιο. Τα άνθη του Χειμωνανθού είναι κίτρινα και έχουν αστεροειδή μορφή με διάμετρο 2-3 εκ. Η πιο διαδεδομένη ποικιλία είναι η Grandiflorus που εμφανίζει μεγάλα λουλούδια με βαθύ κίτρινο χρώμα, αν και είναι λιγότερο αρωματική.

 

Μαόνια

Η Μαόνια είναι αειθαλής θάμνος με μέτριο ρυθμό ανάπτυξης και σφαιρική κόμη. Το μέγιστο ύψος και διάμετρος του φυτού δεν ξεπερνούν το 1,5μ. Έχει πράσινα, οδοντωτά, σύνθετα φύλλα που το χειμώνα κοκκινίζουν ελαφρώς. Η ανθοφορία του είναι πλούσια και εντυπωσιακή και απαρτίζεται από πολλά μικρά κίτρινα άνθη σε ταξιανθίες. Ανθοφορεί το Χειμώνα με διάρκεια έως και την Άνοιξη, και παράλληλα φέρει σφαιρικούς καρπούς σε σκούρο μπλέ χρώμα. Αγαπά να βρίσκεται σε ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης και προτιμά τα ελαφρώς υγρά εδάφη. Γενικώς η Μαόνια χαρακτηρίζεται από εξαιρετική ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα στις εδαφοκλιματικές συνθήκες.

 

Για ένα κήπο που θα κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον όλες τις εποχές του χρόνου, δίνοντας χρώμα στο τοπίο σας συμβουλευτείτε τους ειδικούς της Κηποδιάθεσης που θα συνθέσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το χώρο σας.