Το χρώμα στον κήπο

Το χρώμα στα φυτά βρίσκεται σε διαφορετικές αποχρώσεις στα άνθη και σπανιότερα σημειακά στο φύλλωμα. Τα φυτικά είδη με χρωματισμούς χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση και συγκεκριμένες θέσεις τοποθέτησης προκειμένου να αναδείξουν τον περιβάλλοντα χώρο. Οι λάθος θέσεις των φυτών και οι άστοχοι χρωματικοί συνδυασμοί μπορούν εύκολα να καταστρέψουν ένα τοπίο με αισθητική προοπτική. Στη συνέχεια παραθέτονται χρώματα που αναδεικνύουν τους χρωματικούς συνδυασμούς αλλά και προτάσσεις φυτικού υλικού. 

 

Μωβ

Αποτελεί το πιο συχνό χρώμα που συναντάται στους κήπους αφού σύμφωνα με το Feng Shui έχει την τάση να ηρεμεί τον παρατηρητή ενώ παράλληλα προσδίδει επισημότητα. Το πιο διαδεδομένο αρωματικό φυτό με μωβ άνθος στα μεσογειακά κλίματα είναι η Λεβάντα (1). Ένα ακόμα αρωματικό είδος που ταιριάζει με τη Λεβάντα είναι το Φασκόμηλο (2). Για διαφορετικό τόνο μεταλλικού μωβ προτείνεται η Εουχέρα obsidian (3).

 

Λεβάντα
Φασκόμηλο
Εουχέρα obsidian

 

Μπλε

Το μπλε χρώμα ενώ αποτελεί από μόνο του μία ιδιαίτερη κατηγορία χρωματισμού για τον κήπο, παράλληλα αναδεικνύει τα υπόλοιπα χρώματα όπως το κίτρινο, κόκκινο, το λευκό, το μωβ κ.α. Τα φυτά με το μπλε χρώμα συνηθίζεται να χρησιμοποιούνται στο πίσω μέρος των φυτεύσεων αφού προσδίδουν επιπλέον οπτικό βάθος στο χώρο. Κάποια από τα πιο εντυπωσιακά μπλε είδη είναι το Δελφίνιο (1) με παρατεταμένη ανθοφορία που διαρκεί ολόκληρη την άνοιξη και το καλοκαίρι. Ακολουθεί ο Κεανωθός (3), πρόκειται για αειθαλή θάμνο που φτάνει τα 3μ. ύψος και το άνθος του έχει μπλε χρώμα. Η Μηκόνοψις (2), γνωστή και ως μπλε παπαρούνα αποτελεί ιδιαίτερα εντυπωσιακό άνθος αφού συνδυάζει το πέταλα μπλε χρώματος με το κίτρινο κέντρο του άνθους.  

 

Δελφίνιο
Μηκόνοψις
Κεανωθός

 

 

Κόκκινο

Το κόκκινο χρώμα είναι συνώνυμο της έντασης και της ενέργειας. Αποτελεί δυνατό χρωματικό στοιχείο που αναδεικνύει τον περιβάλλοντα χώρο αν συνδυαστεί σωστά. Το σημειακό κόκκινο  στον περιβάλλοντα χώρο τραβάει το βλέμμα και προσθέτει φωτεινότητα στο τοπίο. Ένα εντυπωσιακό κόκκινο άνθος είναι της Κροκόσμιας (1), πρόκειται για πολυετή πόα με προτίμηση στον ήλιο. Η κόκκινη Πετούνια (2) ανθίζει το καλοκαίρι και είναι ακόμα ένα ιδιαίτερο κόκκινο άνθος με σκούρο μαύρο κέντρο που το κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό. Η Διπλαδένια (3) είναι αειθαλές αναρριχώμενο με μεγάλα κόκκινα άνθη.

Κροκόσμιας
κόκκινη Πετούνια
Διπλαδένια

 

 

Κίτρινο

Ένα από τα πιο έντονα χρώματα είναι αναμφισβήτητα το κίτρινο. Αποτελεί την ιδανική αντίθεση με το πράσινο χρώμα των φυλλωμάτων αλλά και με χρώματα όπως το μωβ, το μπλε κ.α. Η Ντάλια (1) ανθίζει το καλοκαίρι και έχει έντονο κίτρινο χρώμα σε όλο το άνθος της. Η Σινεράρια (2) είναι ποώδης θάμνος με κίτρινο άνθος και ασημοπράσινο φύλλωμα που δημιουργεί αντίθεση με το ζωηρό πράσινο των φυτών. Ο Ιβίσκος (3) είναι καλλωπιστικός μικρός φυλλοβόλος θάμνος με κίτρινα εντυπωσιακά άνθη.

 

Ντάλια
Σινεράρια
Ιβίσκος

 

 

Στην Κηποδιάθεση παραμένουμε ενημερωμένοι για τις τάσεις της Αρχιτεκτονικής Τοπίου και τις εφαρμόζουμε στον χώρο σας με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.