Παχύφυτα

Παχύφυτα

Τα παχύφυτα είναι εξαιρετικά δημοφιλή για την ιδιαίτερη ομορφιά τους και την αυτονομία τους. Διακρίνονται για την προσαρμοστικότητά τους και την μεγάλη αντοχή τους για αυτό επιβιώνουν σχεδόν παντού με ελάχιστη περιποίηση. Στην οικογένεια των παχύφυτων περιλαμβάνεται μια μεγάλη κατηγορία φυτών που διαθέτουν παχιά σαρκώδη φύλλα, τα οποία λειτουργούν ως αποθήκες νερού που χρησιμεύουν για την επιβίωση τους σε συνθήκες ξηρασίας. Τα περισσότερα είδη παχύφυτων αγαπούν τις υψηλές θερμοκρασίες για αυτό την εαρινή περίοδο αναπτύσσονται με γρηγορότερο ρυθμό. Τα παχύφυτα, σε αντίθεση με τα περισσότερα φυτά, ανοίγουν τα στομάτιά τους κατά τη διάρκεια της νύχτας και με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούν νερό λόγω της υψηλότερης υγρασίας.

Από τα πιο δημοφιλή είδη είναι τα εξής:

Echeveria runyonii ‘Topsy Turvy’

Πρόκειται για παχύφυτο με άφθονους βλαστούς που φτάνει σε ύψος 20cm και πλάτους 35cm. Τα φύλλα είναι πολύ στενά και σχηματίζουν ροζέτες που είναι ανοιχτές και σχετικά ακανόνιστες. Έχουν ασημοπράσινο χρώμα με ροζ κορυφές ενώ η κάτω επιφάνειά τους είναι έντονα συστρεμμένη. Τα άνθη του είναι πορτοκαλί και ροζ και ανθοφορεί αργά το καλοκαίρι. Αναπτύσσεται εύκολα σε αμμώδη, καλά στραγγιζόμενα εδάφη σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις. Σε εσωτερικούς χώρους χρειάζεται να είναι κοντά σε φωτεινό μέρος. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερο πότισμα παρά μόνο κατά τη διάρκεια των ζεστών περιόδων. Τον χειμώνα πρέπει να παραμένει στεγνό το έδαφος.

Echeveria ‘Perle Von Nürnberg’

 

Όμορφο αειθαλές παχύφυτο που έχει φύλλα χυμώδη, με αιχμηρές κορυφές Το χρώμα των φύλλων είναι πράσινοκαφέ με ροζ αποχρώσεις και λευκή επικάλυψη. Αλληλεπικαλύπτονται δημιουργώντας εντυπωσιακές ροζέτες ύψους 20-25cm και πλάτους 15cm. Τα άνθη είναι κοραλλί με κίτρινο εσωτερικό και εμφανίζονται το καλοκαίρι πάνω σε μακριά κόκκινα στελέχη ύψους 30cm. Είναι από τις πιο πλούσιες σε ανθοφορία εχεβέριες. Επιβιώνει σε αμμώδη, καλά στραγγιζόμενα εδάφη και σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις. Στην πλήρη ηλιοφάνεια αναδεικνύονται τα καλύτερα δυνατά χρώματά της. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερο πότισμα παρά μόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ενώ το χειμώνα πρέπει το χώμα του πρέπει να παραμένει στεγνό. Είναι από τα είδη των παχύφυτων που είναι ανθεκτικό σε θερμοκρασίες έως -2°C. Επιβιώνει εξίοσυ καλά και σε εσωτερικούς χώρους αρκεί να βρίσκεται σε φωτεινό σημείο.

Senecio mandraliscae

 

Ξεχωρίζει για το σχήμα και το ιδιαίτερο ασημοπράσινο χρώμα του φυλλώματός του. Είναι ένα παχύφυτο που φτάνει σε ύψος 45cm και πλάτος 90cm. Αποτελείται από επιμήκη, λογχοειδή, σωληνοειδή και χοντρά στελέχη. Είναι σαρκώδη, εύθραυστα και έχουν διάμετρο διάμετρο 10mm. Αναπτύσσεται γρήγορα και σχηματίζουν μία ομοιόμορφη επιφάνεια. Το καλοκαίρι ανθοφορεί με μικρά λευκά άνθη. Αναπτύσσεται εύκολα σε αμμώδη, ξηρά έως μέτρια υγρά, καλά στραγγιζόμενα εδάφη σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις. Αντέχει στην ξηρασία και μπορεί να επιζήσει σε μακρές ξηρές περιόδους. Σε αντίθεση με άλλα παχύφυτα, αναπτύσσεται το χειμώνα και είναι αδρανές το καλοκαίρι. Αρκετά ανθεκτικό στους -4°C. Αυτό το χαμηλής ανάπτυξης φυτό είναι πολύ ευέλικτο και ιδανικό για μπορντούρες σε κήπο ή κρεμαστό σε γλάστρα και κρεμαστά καλάθια. Εξαιρετικό για βραχόκηπους, ξηροφυτικούς και μεσογειακούς κήπους και για συνδυασμούς με άλλα παχύφυτα.

Echeveria 'Curlylocks'

 

Η ποικιλία αυτή είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη και αποτελεί ιδανική επιλογή για ξηροφυτικούς κήπους και βραχόκηπους. Πρόκειται για παχύφυτο με πανέμορφα φύλλα σε καφεπράσινες αποχρώσεις με κυματιστό ροζ περίγραμμα. Τα περιμετρικά φύλλα, δημιουργούν μία εντυπωσιακά ανεπιτήδευτη ροζέτα και ανθοφορεί με πορτοκαλί άνθη το καλοκαίρι. Το ύψος του φτάνει τα 30cm ενώ το πλάτος τα 25cm. Οι ιδανικές συνθήκες ανάπτυξής του προϋποθέτουν επαρκή ηλιασμό και καλή στράγγιση του εδάφους. Δεν πρέπει να βρέχονται τα φύλλα του κατά το πότισμα γιατί μπορεί να προκληθεί σήψη. Αντέχει στην ξηρασία και σε θερμοκρασίες έως -2°C.

Sedum pachyphyllum

 

Είναι μικρό ημιαειθαλές, πολυετές παχύφυτο που φτάνει σε ύψος τα 30cm. Τα στελέχη του είναι ευθυτενή και ξυλώδη στην βάση αλλά εξελίσσονται σε καμπυλωτά και έρποντα. Τα φύλλα έχουν 4cm μήκος, είναι σαρκώδη, σωληνοειδή, με ανοιχτό ασημοπράσινο χρώμα. Οι άκρες των φύλλων έχουν φούξια χρὠμα κατά τους χειμερινούς μήνες ενώ την άνοιξη ανθοφορεί με κίτρινα κωνικά άνθη. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις για την ανάπτυξή του. Αντέχει τον ήλιο, τη σκιά, τα υγρά και ξηρά καλά στραγγιζόμενα εδάφη, αλλά γίνεται πιο εντυπωσιακό όταν λαμβάνει επαρκή φωτισμό και νερό. Το χειμώνα σπανίως έχει ανάγκη από επιπλέον πότισμα ενώ επιβιώνει και σε εκτεταμένες περιόδους ξηρασίας και στον παγετό. Αποτελεί ιδανική επιλογή για βραχόκηπους και ξηροφυτικούς κήπους.

Graptopetalum bellum

 

Το Γρανοπέταλο είναι είδος παχύφτυτου που αναπτύσσεται γρήγορα και επιβιώνει εύκολα, χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα αρκεί να έχει επαρκή φωτισμό. Το πότισμα πρέπει να γίνεται με μέτρο και μόνο όταν έχει στεγνώσει το χώμα του ώστε να αποφευχθεί η σήψη στις ρίζες του. Τα αστερόμορφα φούξια άνθη του εμφανίζονται την άνοιξη και διατηρούνται μόνο για λίγες εβδομάδες στο φυτό.

Kalanchoe tomentosa

 

Η Kalanchoe tomentosa είναι παχύφυτο με συμπαγή και παχιά φύλλα στα οποία αποθηκεύει νερό. Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της Καλαγχόης είναι ότι τα φύλλα της καλύπτονται από χνούδι, προσδίδοντάς τους μια βελούδινη υφή, ενώ η απόληξη τους φέρει ένα καφέ χρώμα. Το ιδανικό είναι να βρίσκεται σε ηλιόλουστο σημείο αφού το φως βοηθά την ανθοφορία του, αλλά απαγορεύεται να εκτίθεται άμεσα στον ήλιο. Στην ημισκιά επίσης επιβιώνει αλλά χωρίς να δίνει άνθη. Χρειάζεται καλή αποστράγγιση και πότισμα μόνο κατά τους καλοκαιρινους μήνες.

Euphorbia obesa

 

Αυτό το σφαιρικό παχύφυτο ανήκει στην κατηγορία των κάκτων φτάνει τα 30cm ύψος και οι χυμοί του είναι ιδιαίτερα τοξικοί τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα ζώα. Ανθοφορεί την Άνοιξη με μικρά αρωματικά κίτρινα άνθη. Αγαπά τα θερμά και ξηρά κλίματα ενώ προτιμά ηλιαζόμενες θέσεις φύτευσης. Χρειάζεται έδαφος με καλή αποστράγγιση και αρεά ποτίσματα για να διασφαλιστεί η υγιής ανάπτυξή του. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει σήψη και πρέπει να αποφεύγεται.

Mangave ‘Macho Mocha’

 

Πρόκειται για αειθαλές παχύφυτο που φτάνει σε ύψος τα 90cm και πλάτος το 1,60m. Έχει ιδιαίτερη εξωτική ομορφιά και σχηματίζει ροζέτα με σαρκώδη πράσινα φύλλα που φέρουν μωβ στίγματα. Ανθίζει στο κέντρο από το παχύ κόκκινο στέλεχός του. Προτιμά την πλήρη ηλιοφάνεια ή την ημισκιά ενώ χρειάζεται άρδευση σπάνια το χειμώνα και ανά τακτά χρονικά διαστήματα το καλοκαίρι. Είναι ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες και και ευδοκιμεί σε πολλά είδη εδαφών από καλά στραγγιζόμενα, γόνιμα, με μέτρια υγρασία μέχρι σε βραχώδη, αλκαλικά. Το εντυπωσιακό φύλλωμά του το κάνει θεαματικό και μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά με άλλα παχύφυτα σε συνθέσεις.