Τα χρώματα του Φθινοπώρου

Η εποχή με τις πιο γήινες αποχρώσεις, τα πεσμένα φύλλα και την πιο εντυπωσιακή αλλαγή τοπίου είναι το Φθινόπωρο. Ορισμένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά είδη που συνθέτουν την εικόνα του είναι:

 

Το λιριόδεντρο

Πρόκειται για μεγαλοπρεπές, φυλλοβόλο δέντρο με πλατύ και κολονοειδές σχήμα που φτάνει σε ύψος τα 15-20 m. Το φύλλωμά του έχει ανοιχτοπράσινο χρώμα και αποτελείται από πλατιά, ελαφρώς λοβωτά φύλλα που το χειμώνα παίρνουν ένα φωτεινό κίτρινο ή καστανοκίτρινο χρώμα.

Λιριόδενδρο

 

Η αμπέλοψις

Η Αμπέλοψις είναι φυλλοβόλος αναρριχώμενος θάμνος γρήγορης ανάπτυξης που μπορεί να φτάσει μέχρι και 10 μέτρα ύψος με τη βοήθεια των ελίκων που διαθέτει. Τα φύλλα του έχουν χρώμα πράσινο που το φθινόπωρο αλλάζει σε εντυπωσιακό σκούρο κόκκινο χρωματισμό. 

Αμπέλοψις

 

Η λυκιδάμβαρη

Η λικιδάμπαρη είναι φυλλοβόλο δέντρο που τα φύλλα του είναι πράσινα σκούρα, λεία και γυαλιστερά, και σε σχήμα αστεριού. Το φθινόπωρο προτού πέσουν παίρνουν λαμπρό πορτοκαλί ή κόκκινο πορφυρό χρώμα. 

Λυκιδάμβαρη

 

Η βερβερίδα

Είναι φυλλοβόλος θάμνος πάντα κόκκινος. Κατά τους φθινοπωρινούς μήνες παίρνει ιδιαίτερες αποχρώσεις λίγο πριν ρίξει τα φύλλα της.

Βεμβερίδα

 

Το γκίνγκο μπιλόμπα

Είναι φυλλοβόλο και έχει ανοιχτοπράσινα φύλλα σε σχήμα βεντάλιας, τα οποία θεωρούνται φαρμακευτικά (βοηθούν στη μνήμη) και γίνονται χρυσοκίτρινα το φθινόπωρο πριν πέσουν. 

Γκίνγκο Μπιλόμπα

 

Εκμεταλλευτείτε τα πεσμένα ξερά φύλλα στον κήπο σας φτιάχνοντας κομπόστ. Τοποθετήστε τα σε ένα λάκκο ή σε κάδο για να λιώνουν και να γίνουν κομπόστ – όπως ακριβώς γίνεται και στο έδαφος του δάσους. Μερικά φύλλα μπορείτε να τα στρώνετε στους λάκκους των φυτών για να διατηρείται τη θερμοκρασία. Ομοίως εφαρμόζετε στο μπαλκόνι στο γλαστρικό υλικό σας. Λεπτομέρειες για το κομπόστ θα βρείτε στο άρθρο του Σεπτεμβρίου. 

DSC_0112_1

Την εποχή του Φθινοπώρου πολλά δέντρα και θάμνοι γίνονται ακόμη εντυπωσιακότεροι  λόγω καρποφορίας, με βρώσιμους ή όχι καρπούς.

 

Κουμαριά

Κουμπαριά

Δεν ρίχνει ποτέ τα φύλλα της και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 3 μέτρα. Ο καρπός της που είναι γνωστός ως κούμαρο και ενώ το χρώμα του αρχικά είναι κίτρινο, όταν ωριμάσει γίνεται κόκκινο. Για την ωρίμανση του καρπού απαιτείται ένας περίπου χρόνος από την ανθοφορία, γι αυτό στα τέλη του φθινοπώρου συναντώνται επάνω στο φυτό συγχρόνως και άνθη και καρποί.

 

Ροδιά

Ροδιά

Η ωρίμανση των καρπών της ροδιάς γίνεται την περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου ανάλογα με την ποικιλία. 

 

Νερατζιά

Νερατζιά

Οι πρώιμες ποικιλίες ωριμάζουν τους καρπούς τους από το μήνα Οκτώβριο.

 

Πυράκανθος

Πυράκανθος

Ο πυράκανθος είναι ένα πολύ διαδεδομένο είδος λόγω της έντονης καρποφορίας του και των ιδιαίτερων σχημάτων που παίρνει έπειτα από κλάδεμα. 

 

Αγγελική

Αγγελική

Η αγγελική μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι και τα 5 m, συνήθως όμως διαμορφώνεται στα 2-3 m. Το φθινόπωρο εμφανίζονται οι καρποί ενώ φαίνονται και οι σπόροι που έχουν κόκκινο χρώμα.

 

Πλατάνι

Πλατάνι

Οι καρποί που σχηματίζονται είναι σφαιρικοί, αρχικά πράσινοι, αλλά αργότερα κοκκινωποί και αυτοί, παραμένουν κρεμασμένοι στα κλαδιά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και το Χειμώνα. 

 

Μουσμουλιά

Μουσμουλιά

Η μουσμουλιά ανθίζει το φθινόπωρο και ωριμάζει τους καρπούς της νωρίς το καλοκαίρι. Τα άνθη της αναπτύσσονται από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.