6 τρόποι εξοικονόμησης νερού

Η εξοικονόμηση νερού μπορεί να έχει εφαρμογή σε κάθε κλίμα μεσογειακό, ξηρό ή υγρό. Οι πρακτικές σχεδιασμού και οι επιλογές φυτών εστιάζουν σε αυτόχθονα είδη φυτών με χαμηλές απαιτήσεις συντήρησης και μικρές ανάγκες άρδευσης. Ακολουθούν έξι έξυπνοι τρόποι διαχείρισης, σχεδιασμού ή αναδιαμόρφωσης του κήπου σας που θα σας βοηθήσουν να αρδεύετε σωστά τα φυτά σας και να  εξοικονομείτε χρόνο και χρήμα.

 1. Σχεδιασμός και Φύτευση
  Ομαδοποιείστε τα φυτά που έχουν επιλεχθεί για το χώρο σας όχι μόνο ταιριάζοντάς τα αισθητικά αλλά επίσης βάσει αρδευτικών αναγκών. Δημιουργήστε συστάδες με όσα φυτά είναι ξηροφυτικά και διαφοροποιείστε τις με όσες συνθέτονται από φυτά που απαιτούν περισσότερο νερό. Έτσι μπορεί να γίνεται ελεγχόμενη διαχείριση νερού ανά περιοχές, χωρίς απώλειες υγρασίας και άσκοπη κατανάλωση νερού. Συμβουλευτείτε τον Αρχιτέκτων τοπίου για το σχεδιασμό του χώρου σας και το Γεωπόνο σας για την εγκατάσταση των φυτών σας, ώστε να έχετε όσο το δυνατόν πιο αποδοτικό αποτέλεσμα.
   
 2. Αντικαταστήστε  το γκαζόν
  Αποτελεί γεγονός πως η ύπαρξη και η διατήρηση του χλοοτάπητα απαιτεί καθημερινά μεγάλες ποσότητες νερού, κάτι που καθιστά πρακτικά αδύνατή την παρουσία του σε περιοχές με έντονη ξηρασία. Προτιμείστε εδαφοκαλυπτικά φυτά που δεν έχουν μεγάλες υδατικές ανάγκες και εντάσσονται αρμονικά στην αισθητική του χώρου σας. Συμβουλευτείτε το γεωπόνο σας για τα κατάλληλα είδη στη εκάστοτε περιοχή.
   
 3. Διαλέγοντας τα κατάλληλα φυτά
  Τα φυτά που θα επιλέξετε για τον περιβάλλοντα χώρο του σπιτιού σας θα πρέπει εκτός από το να σας αρέσουν αισθητικά να εντάσσονται αρμονικά στην περιοχή ώστε να επιβιώνουν αλλά και να αποτελούν συνέχεια του τοπίου. Προτιμήστε ιθαγενή είδη δέντρων, θάμνων, εποχιακών, πολυετών και καλλωπιστικών φυτών που θα δημιουργήσουν ομοιομορφία και δε θα δυσκολευτούν να ενταχθούν στο κλίμα. Κατά την αγορά διευκρινίστε το ύψος και τη περίμετρο της κόμης, το αν είναι σκιόφυλλα ή χρειάζονται την άμεση έκθεση στον ήλιο καθώς και τις απαιτήσεις άρδευσης για το κάθε έιδος. Αυτό θα σας βοηθήσει να ομαδοποιήσετε τα φυτά σας δημιουργώντας συστάδες, να τα τοποθετήσετε αναλόγως και να φτιάξετε ένα πρόγραμμα άρδευσης προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους.
   
 4. ​Βελτιώνοντας το έδαφος
  Το έδαφος στον κήπο αποτελεί τη βάση ανάπτυξης των φυτών μας. Εκτός από το να συμβουλευτούμε τους ειδικούς για να τοποθετηθεί καλής ποιότητας φυτόχωμα αντίστοιχο με αυτό των απαιτήσεων των φυτών μας, θα πρέπει να επίσης να αφιερώνουμε χρόνο και να ασχολούμαστε με τον αερισμό του και τον εμπλουτισμό του με οργανικό λίπασμα. Αυτή η διαδικασία αυξάνει την υδατοπερατότητα του εδάφους χωρίς αυτό να λιμνάζει και να προκαλεί σήψη ριζών.
   
 5. Έξυπνη άρδευση
  Το σύστημα άρδευσης χρειάζεται έλεγχο και αναπροσαρμογή κατά την αλλαγή εποχών αλλά και αναλόγως τη φάση ανάπτυξης των φυτών. Υπάρχουν κάποιοι τρόποι άρδευσης που βοηθούν στην εξοικονόμηση νερού, όπως το να ποτίζουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Με αυτό τον τρόπο η υγρασία συγκρατείτε περισσότερη ώρα στο έδαφος και προλαβαίνει να φτάσει σε μεγαλύτερο βάθος, κάτι που δεν συμβαίνει  όταν ποτίζουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας αφού εξατμίζεται το νερό λόγω ήλιου. Ένα σωστά σχεδιασμένο σύστημα άρδευσης βοηθάει στη στοχευμένη άρδευση και στην εξοικονόμηση νερού. Όταν ποτίζουμε αλόγιστα εκτός από τη σπατάλη του νερού κινδυνεύουν τα φυτά μας καθώς αν παρέχονται ποσότητες νερού μεγαλύτερες από τις απαιτούμενες τότε ενδέχεται να σαπίσει το ριζικό σύστημα των φυτών μας και να πεθάνουν. Αντίστοιχα η περιορισμένη ποσότητα νερού μπορεί να προκαλέσει ξηράνσεις. Συμβουλευετείτε τους ειδικούς και τοποθετήστε ένα έξυπνο σύστημα άρδευσης με ρυθμιζόμενους σταλάκτες, αισθητήρα υγρασίας κ.α.  που θα σας εξοικονομήσει χρήματα, χρόνο και νερό.
   
 6. Προσθέστε φλοιό κορμού
  Τοποθετώντας φλοιό κορμού στην επιφάνεια του χώματος ενισχύεται η συγκράτηση της υγρασίας στο έδαφος που χάνεται λόγω εξάτμισης όταν είναι εκτεθειμένη. Επίσης βοηθά τη μείωση εμφάνισης ζιζανίων αφού μειώνει τη δυνατότητα εξάπλωσής τους. Επιπλέον προσθέτει αισθητική αξία στο τοπίο. Άλλα είδη με την ίδια χρηστική και αισθητική αξία είναι το βότσαλο, το γαρμπίλι κ.α.