Εδαφοκαλυπτικά φυτά

Στην αρχιτεκτονική τοπίου συχνά καλούμαστε να σχεδιάσουμε και να διαμορφώσουμε υπαίθριους χώρους που για αισθητικούς ή οικονομικούς λόγους αποφεύγουμε τη χρήση χλοοτάπητα και τη θέση του παίρνουν εδαφοκαλυπτικά φυτά. Τα χαρακτηριστικά των φυτών εδαφοκάλυψης ποικίλουν και διαφέρουν μεταξύ τους σε μέγεθος, χρώμα, ανθοφορία κ.α. Πολλά από αυτά δεν χρειάζονται τακτική περιποίηση ενώ έχουν περιορισμένες ανάγκες σε νερό και λίπανση. Επιπλέον, τα φυτά εδαφοκάλυψης μπορούν να φυτευτούν και να αναπτυχθούν σε επικλινή σημεία προστατεύοντας το έδαφος από τη διάβρωση που προκαλείται εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Ωστόσο, η βασική διαφορά τους με το χλοοτάπητα είναι ότι δεν ενδείκνυται το πάτημά τους.

Αγιούκα
 

Το Λιβανόχορτο ή Αγιούκα ρέπενς, είναι ποώδες, εδαφοκαλυπτικό είδος, ανθεκτικό στο κρύο, καθώς αντέχει και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Το μέγεθός του δεν ξεπερνα τα 15εκ. σε ύψος και τα 60εκ. σε διάμετρο κόμης. Έχει πράσινο, χνουδωτό, σκούρο φύλλωμα με μωβ “ανταύγειες”. Έχει πολύ όμορφη ανθοφορία την άνοιξη, με άνθη που μοιάζουν με τσαμπιά και έχουν μωβ ή μπλε χρώμα και προβάλλουν από την καρδιά των φύλλων. Είναι είδος που υπάγεται στην οικογένεια των χειλανθών, όπου ανήκει και το τσάι, και έχει κι αυτό θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι κατάλληλο για σκιερές και ημισκιερές θέσεις φύτευσης, ενώ προτιμά ελαφριά και καλά στραγγιζόμενα εδάφη.

 

Βίνκα έρπουσα

Είναι ποώδες, πολυετές και αειθαλές φυτό, που φτάνει τα 50 εκατοστά σε ύψος και 1,5 μ σε πλάτος. Το στέλεχος του φυτού είναι κοντό. Οι βλαστοί του υψώνονται αρχικά, για να ξαναπέσουν στο έδαφος και να ριζώσουν, σχηματίζοντας έτσι ένα πυκνό χλοοτάπητα. Τα φύλλα του είναι πράσινα, γυαλιστερά, αντίθετα, ωοειδή, με κοντό μίσχο. Τα άνθη μονά, λευκά ή μωβ αποτελούνται 5 πέταλα με μακριούς μίσχους. Η περίοδος της ανθοφορίας διαρκεί από την Άνοιξη έως το Φθινόπωρο. Παρουσιάζει εξαιρετική αντοχή σε δύσκολες συνθήκες, όπως ξηρασία, έλλειψη ηλιοφάνειας, ψύχος και ατμοσφαιρική μόλυνση. Ιδανικά, αναπτύσσεται και ευδοκιμεί σε υγρά, καλά στραγγιζόμενα εδάφη και ηλιόλουστες ή ελαφρά σκιασμένες θέσεις.

 

Θυμάρι έρπον

Το έρπον Θυμάρι έχει όμοια χαρακτηριστικά με το κοινό Θυμάρι όσον αφορά στην ανθοφορία του και την ανατομία του άνθους του. Έχει λεπτό, πράσινο φύλλωμα, μακρόστενο σε σχέση με τα άλλα θυμάρια και είναι σε έρπουσα μορφή. Το μέγιστο ύψος του δεν ξεπερνά τα 30εκ. ενώ η διάμετρός του τα 60εκ. Η ανθοφορία του εμφανίζεται το καλοκαίρι έχει ροζ-φούξια χρώμα και διαρκεί 2 μήνες περίπου. Μπορεί να φυτευτεί και σε γραμμική διάταξη για οριοθέτηση χώρων. Είναι φυτό κατάλληλο για παράκτιες φυτεύσεις με πολύ χαμηλές υδατικές απαιτήσεις.

 

Κερατόστιγμα

Το Κερατόστιγμα είναι ένα χαμηλό, ποώδες φυτό με ύψος και πλάτος που φτάνει από 10 εκατοστά έως το μισό μέτρο. Το πλατύ φύλλωμά του, βαμμένο σε πράσινους και εποχικά κόκκινους-χάλκινους τόνους, αποτελείται από απλά, λεία φυλλαράκια που σχεδόν ακουμπούν το έδαφος. Τα άνθη του, σαν μπλε ή μωβ, μικροσκοπικά αστεράκια, εμφανίζονται αργά το Καλοκαίρι και συνήθως διαρκούν μέχρι τα μέσα Φθινοπώρου. Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά. Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες. Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα γόνιμα χώματα, που ποτίζονται συχνά, όμως μπορεί να αναπτυχθεί και σε φτωχά, ξηρά, ασβεστούχα εδάφη. Είναι φυτό ανθεκτικό στα αργιλώδη και διαβρωμένα εδάφη και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από εχθρούς και ασθένειες. Παρόλο που μπορεί να αντισταθεί στο κρύο, ρίχνοντας τα φύλλα του το Χειμώνα, δεν μπορεί να αντέξει σε παρατεταμένο παγετό χωρίς κάποια προστασία.

 

Λίππια

Η λίππια είναι αειθαλής, πολυετή πόα με πλαγιόκλαδη ανάπτυξη που δεν ξεπερνά το 0,1μ σε ύψος και τα 0,5μ σε πλάτος. Τα φύλλα της έχουν ωοειδές σχήμα και πράσινο χρώμα, ενώ τα άνθη της είναι μικρά με λιλά ή άσπρο χρώμα. Έχει μεγάλη περίοδο ανθοφορίας που ξεκινά την Άνοιξη και διαρκεί μέχρι και το Φθινόπωρο. Είναι φυτό χωρίς ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές απαιτήσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στερεωτικό εδάφους ή εδαφοκαλυπτικό λόγω της έντονης ριζοβολίας της που ξεκινά από τα γόνατα των βλαστών. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως χλοοτάπητας. Αντέχει και στις παραθαλάσσιες φυτεύσεις.

 

Οινοθήρα 

Πρόκειται για ανθόφυτο με διετή βιολογικό κύκλο και το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 0,60μ. ενώ η διάμετρός του το 1μ. Διαθέτει βλαστούς που εκτείνονται προς τα πλάγια μέσω ριζωμάτων αλλά και όρθιους, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ένα ανθισμένο σύννεφο. Τα φύλλα είναι κατ’ εναλλαγή, χνουδωτά, λογχοειδή. Τα άνθη του συναντώνται σε χρώμα λευκό και ροζ. Είναι αρωματικά, με κυπελλοειδές σχήμα, ενώ ανοίγουν την ημέρα και κλείνουν το επόμενο πρωί. Ανθοφορεί κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού και μέχρι τα μέσα Φθινοπώρου. Ευδοκιμεί κυρίως σε εδάφη μέσης σύστασης και ασβεστούχα, ενώ χρειάζεται αρκετή εδαφική υγρασία. Κατά τους θερινούς μήνες χρειάζεται τακτικά ποτίσματα και προτιμά τις ηλιόλουστες έως ημισκιερές θέσεις φύτευσης ενώ αντέχει και στις παραθαλάσσιες φυτεύσεις.

Για να επιλέξετε το κατάλληλο φυτικό είδος που θα ενταχθεί αρμονικά στο σύνολο του υπαίθριου χώρου σας και θα προσαρμοστεί στις συνθήκες της περιοχής σας συμβουλευτείτε το εξειδικευμένο συνεργείο της Κηποδιάθεσης.