Εντυπωσιακές ανθοφορίες

Ορισμένα άνθη εντυπωσιάζουν τόσο με τα χρώματά τους όσο και με τη μορφολογία τους. Η ιδιαίτερη ομορφιά τους και ενίοτε το μεθυστικό άρωμά τους χαλαρώνουν τον επισκέπτη. Πολλά από αυτά ξεκινούν να αναπτύσσονται από σπόρο σε κοινά εδάφη ως εποχιακά φυτά της περιοχής. Συχνά τοποθετούνται ως σημείο αναφοράς σε συνθέσεις που κερδίζουν τις ενυπώσεις. Το σίγουρο είναι πως δεν πρέπει να λείπουν αντίστοιχα είδη από τον εξωτερικό σας χώρο αν θέλετε να πετυχέτε ένα άρτια αισθητικό αποτέλεσμα.

Ορχιδέα ζυγοπέταλο

Τα ιδιαίτερα άνθη της Ορχιδέας είναι μωβ – κίτρινα και πολύ αρωματικά ενώ φέρουν μακριά και γυαλιστερά φύλλα. Στη βάση του φυτού φύονται ψευδοβολβοί, από τους οποίους ξεκινά η νέα βλάστηση. Το ύψος τους μπορεί να φτάσει τα 60-90 εκατοστά. Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις υπερβολικά φωτεινές συνθήκες γι’ αυτό προτείνεται σκίαση. Η απευθείας έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα. Η έλλειψη φωτισμού ωστόσο μπορεί να εμποδίσει το φυτό να ανθίσει.  Τοποθετήστε σε σημείο φωτεινό με έμμεσο φως. Αγαπούν ιδιαίτερα τις μέτριες θερμοκρασίες. Το κατάλληλο υπόστρωμα για αυτές τις ορχιδέες είναι το μείγμα με κοκκοφοίνικα, περλίτη και φλοιό πεύκου ώστε να είναι πιο εύκολη η αποστράγγιση. Το πότισμα χρειάζεται προσοχή ώστε να μην βρέχονται οι ψευδοβολβοί και το φύλλωμα. Οι απαιτήσεις για άρδευση αυξάνονται κατά την περίοδο ανάπτυξης και το υπόστρωμα πρέπει να παραμένει ελαφρώς υγρό αλλά όχι υπερβολικά υγρό. Οι Ορχιδέες ανθίζουν κατά κύριο λόγο στο τέλος του Χειμώνα με αρχές της Άνοιξης.

Αγγλικό Τριαντάφυλλο

Ίσως από τα πιο ρομαντικά άνθη που συναντούμε συχνά σε στολισμούς. Η μορφολογία του αγγλικού Τριαντάφυλλου μοιάζει με ανθισμένη σφαίρα ενώ παράλληλα θυμίζει κάτι από ατμόσφαιρα παλιάς αγγλικής επαρχίας. Το άρωμά του μοιάζει πολύ αυτό της κοινής Τριανταφυλλιάς με λίγο πιο γλυκό τόνο. Πρόκειται για πυκνό θάμνο που φτάνει έως και το 1,5 μέτρο και παραμένει ανθισμένος το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του έτους. Η φύτευσή του προτείνεται να γίνεται σε πολύ φωτεινά σημεία χωρίς ωστόσο ο μεσημέριανός ήλιος να έχει άμεση επαφή με τα πέταλα του άνθους καθώς τα καίει. Η θέση που επιλέγεται θα πρέπει να είναι προφυλαγμένη από τον άνεμο και να έχει καλή αποστράγγιση. Στα πολύ υγρά κλίματα ανθίζει σπανιότερα. Χρειάζεται ενδελεχές κλάδεμα αφαιρώντας τους παλιούς βλαστούς για να αποδώσουν τα νεά στελέχη. Επιβιώνει σε μέτριες θερμοκρασίες και θερμά κλίματα ενώ θέλει προστασία από τον παγετό.

Ντάλια

Η Ντάλια είναι ένα εντυπωσιακό βολβώδες άνθος που τη συναντά κανείς σε πολλά χρώματα, σχήματα και ύψη αναλόγως την ποικιλία της. Πολλές ποικιλίες είναι νάνες και αναπτύσσονται μέχρι 0,50μ. ενώ άλλες με την κατάλληλη φροντίδα αγγίζουν το 1,5μ. Τα χρώματα που θα την δεις είναι το λευκό, κρεμ, κίτρινο, ροζ, μωβ, πορτοκαλί, κόκκινο, ακόμη και σκουροκόκκινο που πλησιάζει σχεδόν το μαύρο. Η ντάλια που φυτεύεται την Άνοιξη και ανθοφορεί το Καλοκαίρι μπορεί να φυτευτεί τόσο στον κήπο όσο και σε γλάστρες. Επιλέγουμε ηλιόλουστη θέση, προστατευμένη από δυνατούς ανέμους με γόνιμο έδαφος και με καλή αποστράγγιση.  Αν το έδαφος έχει υγρασία, οι ντάλιες δεν χρειάζονται πότισμα μέχρι να φυτρώσουν γιατί αλλιώς μπορεί να σαπίσουν. Ξεκινάμε τα ποτίσματα όταν τα φυτά αρχίζουν να αναπτύσσονται. Για να ευδοκιμήσουν οι ντάλιες, αφαιρούμε τα  αγριόχορτα που εμφανίζονται γύρω τους, καθώς και τα κατώτερα φύλλα τους όταν έχει μεγαλώσει το φυτό για να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό. Για να διατηρήσουμε τις ντάλιες και να τις φυτέψουμε και την επόμενη χρονιά, όταν ξεραθεί το υπέργειο μέρος της, στα τέλη φθινοπώρου, απομακρύνουμε τις κονδυλώδεις ρίζες της, τις καθαρίζουμε από το χώμα και τις φυλάμε σε ξηρό και σκοτεινό μέρος που δεν έχει υγρασία.

Δελφίνιο

Το συγκεκριμένο γένος φυτών περιλαμβάνει πολυάριθμα είδη ετήσιων, διετών και πολυετών φυτών. Η ανάπτυξης τους είναι κατακόρυφη, χωρίς διακλαδώσεις και το ύψος τους αγγίζει εύκολα το ένα μέτρο. Τα φύλλα τους είναι παλαμοειδή, με ελλειπτικούς ή λογχοειδής λοβούς ανάλογα την ποικιλία. Τα πολυάριθμα άνθη τους φύονται σε επάκριες βοτυώδεις ταξιανθίες. Τα χρώματα τους κυμαίνονται σε αποχρώσεις του μπλε, του μωβ, του ροζ, του κόκκινου. Επίσης υπάρχουν ποικιλίες με λευκά ή δίχρωμα άνθη. Έχουν παρατεταμένη ανθοφορία που διαρκεί ολόκληρη την άνοιξη και το καλοκαίρι.Το Δελφίνιο έχει ανάγκη από ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης, προστατευμένες από τους δυνατούς ανέμους. Χρειάζεται επίσης πλούσιο, υγρό χώμα και λίπανση πριν την έναρξη της ανθοφορίας. Προτιμά τα όξινα εδάφη. Αν το έδαφος του κήπου μας είναι αλκαλικού ph, τότε είναι καλύτερα να τοποθετείται σε φυτοδοχείο.

Δακτυλίδα

Η Δακτυλίτιδα είναι ένα ποώδες διετές ή βραχύβιο πολυετές φυτό. Τα φύλλα είναι χνουδωτά, απλά, με σπειροειδή διάταξη, 10-35 εκ. μήκος και 5-12 εκ. πλάτος. Το ανθοφόρο στέλεχος αναπτύσσεται το 2ο έτος, και συνήθως φτάνει τα 1-2 μ. ύψος. Κάθε λουλούδι είναι σωληνωτό και κρεμαστό και είναι συνήθως είναι μοβ, αλλά μπορεί να είναι ροζ, τριανταφυλλί, κίτρινο ή λευκό. Το εσωτερικό τού σωλήνα των λουλουδιών είναι έντονα διάστικτο. Η περίοδος άνθισης είναι νωρίς το καλοκαίρι όπου το φυτό δέχεται συχνές επισκέψεις από μέλισσες, οι οποίες σκαρφαλώνουν μέσα στο σωλήνα των λουλουδιών για να δρέψουν το νέκταρ. Ο καρπός είναι μια κάψουλα που σκίζει και ανοίγει κατά την ωρίμανση για να απελευθερώσει τους πολυάριθμους μικροσκοπικούς σπόρους, διαμέτρου 0.1-0.2 χιλιοστών.

Ίριδα

Η Ίριδα είναι ένα πολυετές ποώδες φυτό με μεγάλη διάρκεια ζωής που μας χαρίζει μαγευτικά λουλούδια με τεράστια ποικιλία χρωμάτων στον κήπο και στο μπαλκόνι. Η Ίριδα φυτεύεται το Φθινόπωρο και μας χαρίζει την εντυπωσιακή ανθοφορία της μέσα στην Άνοιξη με υπέροχα λουλούδια που ξεχωρίζουν για την λεπτότητα και την ελκυστική τους εμφάνιση. Από τις καλλιεργούμενες ποικιλίες, συνήθως συναντάμε χαμηλά είδη ίριδας με ύψος έως 0,70μ. Ευδοκιμεί σε καλά στραγγιζόμενα, ουδέτερα ή ασβεστώδη εδάφη. Ανθοφορεί την Άνοιξη με πολύ όμορφα και μεγάλα λουλούδια σε διάφορα χρώματα, ανάλογα με την ποικιλία, κρατώντας μικρό χρονικό διάστημα. Προτιμά προσήλιες θέσεις για να έχει πλούσια ανθοφορία, ενώ αν την τοποθετήσουμε σε σκιερά μέρη ίσως και να μην ανθίσει καθόλου. Η φύτευση της ίριδας γίνεται πολύ κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, 3-5 εκατοστά βάθος στις πιο ψυχρές περιοχές, ενώ σε ζεστές περιοχές κάνουμε λίγο πιο βαθιά φύτευση στα 5-10 εκατοστά. 

Παιώνια

H Παιώνια είναι πόα που σχηματίζει συστάδες μικρού θάμνου με ύψος που δεν ξεπερνά τα 80εκ και αντιστοίχως το πλάτος. Το λευκό, το ροζ, το λιλά, το φουξ, το κόκκινο και το μωβ είναι τα χρώματα που κυριαρχούν στα άνθη της. Το άνθος της είναι πολύ αρωματικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σα δρεπτό. Είναι μεγάλο και εντυπωσιακό ενώ πρέπει να κόβεται στο στάδιο που αρχίζει να ανοίγει. Ανθοφορεί αρχές Καλοκαιριού. Τα θετικά στοιχεία της παιώνιας είναι η μακρά περίοδος ανθοφορίας της που διαρκεί μέχρι και 6 - 7 μήνες και το γεγονός οτι αντέχει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ιδιαιτερότητα παρουσιάζουν επίσης και τα φύλλα της που έχουν σχήμα παλάμης σε ανοιχτόχρωμο πράσινο. Είναι βολβώδες φυτό που δίνει μια ιδιαίτερη γοητεία στον κήπο και ζει πολλά χρόνια προτιμώντας τις ημισκιερές θέσεις φύτευσης. Καλύτερη εποχή φύτευσης είναι το Φθινόπωρο σε χώμα πλούσιο, βαθύ και αμμώδες. Τα μάτια πρέπει να σκεπάζονται με 3 εκατοστά χώμα και κάθε χρόνο την άνοιξη είναι καλό να προσθέτουμε αρκετή οργανική ουσία.

Στρελίτσια

Η στρελίτσια είναι αειθαλές καλλωπιστικό φυτό που ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά πορτοκαλί-μπλε άνθη της που θυμίζουν ράμφος παραδείσιου πουλιού. Η στρελίτσια χαρακτηρίζεται από αργή ανάπτυξη, φτάνει σε ύψος τα 2μ. με τα μεγάλα και στενόμακρα καταπράσινα φύλλα της, ωοειδούς σχήματος, με πολύ μακρύ μίσχο. Ανθοφορεί την περίοδο του Καλοκαιριού και του Φθινοπώρου. Η στρελίτσια προτιμά εδάφη γόνιμα, πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία που διαθέτουν καλή αποστράγγιση. Ευδοκιμεί σε ηλιοφανείς ή ημισκιερές θέσεις χαρίζοντάς μας πλούσια ανθοφορία. Η στρελίτσια φυτεύεται συχνά σε παραθαλάσσια μέρη, καθώς είναι σχετικά ανθεκτική στην αλατότητα. Παρουσιάζει ευαισθησία στην παγωνιά του χειμώνα και στους βοριάδες, γι’ αυτό καλό είναι να της εξασφαλίζουμε προφυλαγμένη θέση.

Σελόζια

Ετήσιο φυτό, δημοφιλές για τα ιδιαίτερου σχήματος άνθη του, που έχουν έντονα χρώματα. Το τελικό του ύψος φτάνει τα 0,50μ. και οι χρωματισμοί της είναι ροζ, μωβ και φούξια. Αγαπά τα υγρά, γόνιμα αλλά καλά στραγγιζόμενα εδάφη και προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης. Το θερμό μεσογειακό κλίμα και γενικώς οι υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξή της. Χρειάζεται συχνές λιπάνσεις, που θα εξασφαλίζουν τη συνεχή και παρατεταμένη ανθοφορία. Τα άνθη της μπορούν να παραμείνουν ακέραια για τουλάχιστον 2 μήνες, χρόνος που επιμηκύνεται αν αφαιρεθούν τα νεκρά στελέχη του φυτού. Οι σπόροι του είναι πολύ μικροί για αυτό απαιτούνται μεγάλες ποσότητες κατά τη φύτευσή τους. Η περίοδος ανθοφορίας του είναι την Ανοιξη και το Καλοκαίρι.

Γλυτσίνια

Η γλυτσίνια είναι φυλλοβόλο, αναρριχώμενο φυτό με ιδιαίτερα έντονη ανθοφορία και μεθυστικό άρωμα. Εμφανίζει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης και ζωηρή βλάστηση. Είναι φυτό κατάλληλο για δημιουργία σκιάς και με κατάλληλο κλάδεμα μπορεί να διαμορφωθεί σε πολύ εντυπωσιακό δέντρο. Το ύψος του φυτού συνήθως κυμαίνεται στα 15-20μ. Τα φύλλα του είναι μικρά, σύνθετα με πτεροειδές σχήμα και ανοιχτό πράσινο χρώμα. Τα άνθη με το «απαλό» άρωμα τους , εμφανίζονται στους βλαστούς του έτους ,πριν βγουν τα φύλλα. Αναπτύσσονται πολλά μαζί σε μεγάλες, εντυπωσιακές, κρεμοκλαδείς ταξιανθίες και φτάνουν σε μήκος τα 25-30εκ. Έχουν συνήθως μοβ χρώμα αλλά υπάρχουν και γλυτσίνιες με γαλάζια και λευκά άνθη. Η ανθοφορία του φυτού ξεκινάει τον Απρίλιο – Μάιο και διαρκεί για έναν περίπου μήνα. Στις ζεστές περιοχές η γλυτσίνια ανθίζει άλλη μία φορά στις αρχές του φθινοπώρου αλλά αυτή η ανθοφορία είναι περιορισμένη και σύντομη. Αναπτύσσεται καλά σε βαθιά εδάφη, πλούσια σε οργανική ουσία και με καλή αποστράγγιση. Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις και απαιτεί τακτικό πότισμα, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της ανθοφορίας. Δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις παρατεταμένες χαμηλές θερμοκρασίες και χρειάζεται προστασία από τους δυνατούς ανέμους.
Στην Αρχιτεκτονική Τοπίου χρησιμοποιείται συχνά λόγω της μορφολογίας του για την ανάδειξη ψηλών κτηρίων, σε μέρη που χρειάζονται σκίαση τους εαρινούς μήνες, καθώς και κοντά σε εξωτερικά καθιστικά λόγω του αρώματός του.

Διαμορφώστε τον εξωτερικό χώρο του κήπου ή της βεράντας σας με ιδιαίτερες συνθέσεις που θα αναδείξουν το χώρο σας και θα βελτιώσουν την ψυχολογία σας.