Φυτά εσωτερικών χώρων

Η εποχή του χρόνου που από τους υπαἰθριους χώρους μεταφερόμαστε στο εσωτερικό του σπιτιού έχει φτάσει. Η νέα τάση στην Αρχιτεκτονική Τοπίου είναι  η ενοποίηση του εξωτερικού χώρου της κατοικίας με το εσωτερικό ύφος. Τι πιο εύστοχο λοιπόν από το να μεταφέρουμε λίγο από την εξωτερική αύρα εντός του σπιτιού; Πολλά φυτά δίνουν χρώμα, ένταση και διακοσμούν το χώρο καθαρίζοντας παράλληλα την ατμόσφαιρα. Ας δούμε ποιά από αυτά μπορούν να φιλοξενηθούν στις φωτεινές γωνιές του σπιτιού μας.

Φίκος λυράτα

 

Ο Φίκος λιράτα αποτελεί την τελευταία τάση στην Αρχιτεκτονική τοπίου αλλά στο Interior Design. Είναι φυτό εσωτερικού χώρου με μεγάλα, φαρδιά και δερματώδη σκούρα πράσινα φύλλα. Είναι αειθαλές δέντρο γρήγορου ρυθμού και μέτριας ανάπτυξης χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Επιζητά θέσεις πλήρους έκθεσης στον ήλιο ή ημισκιερές.

 

Μουκαρνέα

 

Η Μπουκαρνέα είναι να ιδιαίτερο φυτό εσωτερικού χώρου, αργής ανάπτυξης που κατάγεται από το Μεξικό. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή για αυτό και τοποθετείται σε χώρους που θέλουμε να δώσουμε έμφαση και στυλ. Ο διογκωμένος κορμός του φυτού αποτελεί το κυρίαρχο σημείο του δέντρου. Εκεί αποθηκεύεται το νερό που χρησιμοποιεί για την επιβίωσή του σε περιόδους παρατεταμένης ξηρασίας. Είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό που αντέχει στην έλλειψη νερού. Στην κορυφή του κορμού αναπτύσσονται μακριά, πράσινα, εύκαμπτα οξυτενή φύλλα. Η ιδανική θέση για τη Μπουκαρνέα στο σπίτι είναι σε πολύ φωτεινό δωμάτιο χωρίς ωστόσο να έχει άμεση έκθεση στον ήλιο.

 

Στρελίτσια αογκούστα

 

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα φυτά εσωτερικού χώρου, φτάνοντας έως και τα 2 μέτρα σε ύψος. Η Στρελίτσια θέλει μεγάλο φυτοδοχείο και ευδοκιμεί περισσότερο σε ηλιαζόμενες θέσεις προφυλαγμένη  εντός του σπιτιού. Η έκθεση στο φως βοηθάει την εντυπωσιακή ανθοφορία της. Τα φύλλα της είναι μεγάλα σκουροπράσινα και θυμίζουν αυτά της μπανανιάς. Για να έχει γρήγορη ανάπτυξη θέλει καλή αποστράγγιση και ποιοτικό χώμα.

 

Αλόη

 

Η αλόη βέρα είναι ένα ανθεκτικό φυτό που επιβιώνει εξίσου καλά σε ηλιαζόμενες θέσεις εντός ή εκτός κατοικίας. Αναπαράγεται εύκολα ενώ δεν χρειάζεται συχνό πότισμα και ιδιαίτερη φροντίδα. Είναι γνωστή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες ως πόσιμη ή με επιδερμική επάλειψη. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να απορροφά τοξικές ουσίες από την ατμόσφαιρα όπως την φορμαλδεΰδη, το βενζόλιο και το διοξείδιο του άνθρακα ενώ παράλληλα παράγει οξυγόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας με αποτέλεσμα να μειώνει την αϋπνία και να παρέχει ποιοτικό ύπνο.

 

Κρασούλα

 

H κρασούλα είναι χαρακτηριστικό είδος παχύφυτου που το όνομά του προέρχεται από τη λατινική λέξη crassus, που σημαίνει «παχύς» και συνδέεται με τα σαρκώδη φύλλα του που έχουν την ικανότητα να αποθηκεύουν νερό. Ευδοκιμεί σε μέρη καλά αεριζόμενα και φωτεινά χωρίς ωστόσο να θέλει την άμεση έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Το υπερβολικό πότισμα δεν είναι ευεργετικό για τη Κρασούλα αφού σαπίζει το ριζικό σύστημα του φυτού.

 

Ευφόρβια η τριγωνική

 

Η ευφόρβια είναι παχύφυτο πολυετές που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 2,5 μέτρα. Έχει πράσινα μικρά φύλλα, που αναπτύσσονται κατά μήκος των κορυφογραμμών. Φέρει ελαστικά αγκάθια που αναπτύσσονται ανά δύο και δεν τραμαυτίζουν. Η θέση που θα τοποθετήσετε την Εφόρβια πρέπει να είναι ηλιόλουστη, φωτεινή και ζεστή, με λίγο περισσότερη δροσιά το χειμώνα. Το έδαφος πρέπει να παραμένει ελαφρώς υγρό χωρίς υπερβολές στο πότισμα.

 

Σανσεβέρια

 

Η Σανσεβέρια είναι ένα πολύ εντυπωσιακό φυτό με γεωμετρική μορφή που εντάσσεται εύκολα σε κάθε διαφορετικό κατοικίας. Πρόκειται για πολύ ανθεκτικό φυτό και πραγματοποιεί φωτοσύνθεση με ελάχιστο φως. Είναι καταπληκτικό ακόμη και σε υπνοδωμάτιο γιατί παράγει οξυγόνο ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Φιλτράρει τοξικές ουσίες όπως η φορμαλδεΰδη, το τριχλωροαιθυλένιο, το βενζόλιο, η τολουΐνη κ.α., τα οποία απελευθερώνονται στον αέρα από κοινά αντικείμενα όπως το μελάνι, ο αφρός ή οι πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας. Δεν χρειάζεται πολύ πότισμα και ιδιαίτερη φροντίδα για να αναπτυχθεί και να επιβιώσει.
Προτιμά  θέσεις φωτεινές ή ημισκιερές, με καλό αερισμό και θέλει ελαφρύ χώμα με καλή στράγγιση.

 

Αρέκα

 

Η Αρέκα είναι κομψό φοινικοειδές φυτό που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 2 μέτρα. Έχει μακρυά πράσινα κλαδιά σε παλαμοειδές σχήμα που φέρουν πράσινα σύνθετα, εύκαμπτα, οξυτενή φύλλα. Η γλάστρα της θα πρέπει να είναι περίπου η διπλάσια απο το μέγεθος της μπάλας ρίζας του φυτού μας. Τέλος, η αρέκα ανήκει στα φυτά που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού μας.