Φυτά για φυσικό φράχτη

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να οριοθετήσετε τον κήπο σας είναι η δημιουργία μιας φυσικής περίφραξης. Με τη χρήση των κατάλληλων φυτών μπορείτε να προσφέρετε στον κήπο ένα όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα ενώ ταυτόχρονα απομονώνετε τον χώρο σας από τους εξωτερικούς θορύβους. Για την δημιουργία φυσικών φραχτών μπορούμε να επιλέξουμε από μια ποικιλία φυτικών ειδών.

 

Λέιλαντ - Cupressocyparis x leylandii

Πρόκειται για κωνοφόρο δέντρο ταχύτατης ανάπτυξης. Το πυκνό πράσινο φύλλωμά του το καθιστά ιδανικό για την δημιουργία ψηλού φράχτη. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις και είναι ανθεκτικό στο ψύχος και στους δυνατούς ανέμους. Θέλει μέτριο πότισμα και αναπτύσσεται με επιτυχία σε όλους τους τύπους εδαφών αρκεί να υπάρχει καλή αποστράγγιση. Είναι ένα φυτό που δεν απαιτεί κλάδεμα ωστόσο είναι καλό να ψαλιδίζεται για τον περιορισμό του μεγέθους του.

 

Λεμονοκυπάρισσο/Γκολντ κρεστ - Cupressus macrocarpa ‘gold crest’

Κωνοφόρο δέντρο κατάλληλο για ψηλούς φράχτες. Διαθέτει έντονο κιτρινοπράσινο αρωματικό φύλλωμα και είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και το ψύχος. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις και πρέπει να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον δυνατό ή ξηρό άνεμο.

 

Τούγια - Thuja orientalis

Άλλο ένα κωνοφόρο δέντρο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία φράχτη. Διαθέτει συμπαγές φύλλωμα του οποίου το χρώμα διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία από σκούρο και ανοιχτό πράσινο μέχρι χρυσοκίτρινο. Φυτεύεται σε ηλιόλουστες θέσεις ή σε μέτρια σκιά και είναι ανθεκτική στον παγετό. Αναπτύσσεται σε γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση.

 

Πυξάρι - Buxus sempervirens

Πρόκειται για αειθαλή θάμνο αργού ρυθμού ανάπτυξης. Διαθέτει ιδιαίτερα πυκνό και συμπαγές φύλλωμα  και επιδέχεται τακτικά και πολύ αυστηρά κλαδέματα. Είναι ιδανικό για τη δημιουργία μπορντούρας 2 έως 3 μέτρων. Έχει μικρά άνθη κίτρινου χρώματος που όμως στερούνται καλλωπιστικής αξίας. Προτιμά ηλιόλουστες έως ημισκιερές θέσεις φύτευσης και ευδοκιμεί σε ξηρά, ασβεστώδη, καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη. Έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό και εξαιρετική αντοχή στο ψύχος και τον παγετό.

 

Φωτίνια - Photinia fraseri ‘red robin’

 

Η Φωτίνια είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος αειθαλής θάμνος. Έχει μεγάλη καλλωπιστική αξία λόγω του κόκκινου χρώματος που έχει η νέα βλάστηση και δημιουργεί εντυπωσιακές μπορντούρες. Παράγει μικρά λευκά αρωματικά άνθη που δίνουν κόκκινους καρπούς. Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης και τα γόνιμα, καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη. Χρειάζεται τακτικά ποτίσματα ενώ παρουσιάζει εξαιρετική αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.

 

Αγγελική - Pittosporum tobira

Η Aγγελική είναι αειθαλής θάμνος σχετικά αργού ρυθμού ανάπτυξης. Έχει πυκνό σκούρο πράσινο φύλλωμα και ανθοφορεί την άνοιξη με λευκά, αρωματικά άνθη. Αναπτύσσεται σχεδόν σε όλα τα εδάφη, προτιμά όμως τα ελαφρά, καλά αποστραγγιζόμενα. Είναι φυτό ανθεκτικό στην ξηρασία, την ημισκιά, τις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς και στην ατμοσφαιρική ρύπανση ενώ είναι κατάλληλη για παραθαλάσσιες φυτεύσεις. Επιδέχεται αυστηρά κλαδέματα για να διατηρήσει το σχήμα της και ανάλογα με το κλάδεμα διαμορφώνεται σε μπορντούρα χαμηλού και μεσαίου ύψους.

 

Βιβούρνο Λουσίντουμ - Viburnum lucidum

Το Βιβούρνο “Λουσίντουμ” είναι ένας διακοσμητικός θάμνος γρήγορης ανάπτυξης με πυκνό και λαμπερό φύλλωμα. Παράγει λευκά άνθη που σταδιακά ωριμάζουν σε μπλε-μαύρους διακοσμητικούς καρπούς. Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά, όμως μπορεί να φυτευτεί και σε σημεία με έντονη σκίαση. Αναπτύσσεται σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Είναι ανθεκτικό στον παγετό και μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -10°C. Χάρη στο λαμπερό του φύλλωμα δημιουργεί εντυπωσιακούς φράκτες ύψους έως και 5 μέτρα.

 

Λιγούστρο - Ligustrum japonicum

Πρόκειται για αειθαλή θάμνο γρήγορης ανάπτυξης κατάλληλο για μπορντούρες μέσου ύψους. Το λιγούστρο έχει φύλλα σκουροπράσινα και άνθη λευκά που δίνουν τη θέση τους σε μαύρους σφαιρικούς καρπούς. Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης και τα γόνιμα, καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη. Έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό άρδευσης και εξαιρετική αντοχή στο ψύχος, τις παραθαλάσσιες φυτεύσεις και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

 

Ευώνυμο - Euonymus japonicus

Το Ευώνυμο είναι αειθαλής θάμνος κανονικού έως γρήγορου ρυθμού με πυκνό φύλλωμα και μικρά ανθάκια πρασινωπού χρώματος. Εκτός από το φύλλωμα η καλλωπιστική του αξία βρίσκεται και στους εντυπωσιακούς ροζ καρπούς που παράγει. Προτιμά ηλιόλουστες έως ημισκιερές θέσεις φύτευσης και υγρά εδάφη με καλή αποστράγγιση. Παρουσιάζει εξαιρετική αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες.