Φυτά και αλλεργίες

Οι εποχιακές αλλεργίες που προέρχονται από τα φυτά και τη γύρη είναι συχνό φαινόμενο και ταλαιπωρούν μεγάλο ποσοστό του ανθρώπινου πληθυσμού. Η αλλεργία μπορεί να επηρεάσει τα μάτια (αλλεργική επιπεφυκίτιδα) ή το αναπνευστικό (αλλεργική ρινίτιδα) και συχνά χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή για να υποχωρήσει. Οι μικροσκοπικοί κόκκοι της γύρης κυκλοφορούν στον αέρα και με την εισπνοή εισέρχονται στην αναπνευστική οδό. Τα φυτά που προκαλούν αλλεργίες είναι αυτά που γονιμοποιούνται µε τον αέρα και όχι αυτά που η γύρη τους μεταφέρεται µε τα έντομα. Για παράδειγμα η Τριανταφυλλιά δεν προκαλεί αλλεργίες γιατί η γύρη της μεταφέρεται με τα έντομα, ενώ αντιθέτως η Ελιά είναι από τα δέντρα που, εξαιτίας της γύρης που διαχέεται στον αέρα, προκαλεί συχνά αλλεργίες.

 

Τα πιο κοινά είδη στην χώρα μας από τα οποία προκαλούνται οι αλλεργίες εξαιτίας της γονιμοποίησής τους με τον άνεμο είναι:

  • Ο Πλάτανος, ανθοφορεί την Άνοιξη μεταξύ Απριλίου και Μαΐου. Όταν τα πέταλα των αρσενικών ανθέων πέσουν, απελευθερώνεται γύρη η οποία διαχέεται στην ατμόσφαιρα. Ο Πλάτανος ανήκει στα είδη που επικονιάζονται με τον άνεμο.
  • Η Ελιά, ανθίζει προς το τέλος της Άνοιξης. Ανεξάρτητα από το είδος, οι γυρεόκοκκοι μετακινούνται σε μακρινές αποστάσεις με τη βοήθεια των ανέμων και έχουν ισχυρή αλλεργιογόνο σημασία. Στην ίδια οικογένεια δέντρων και με την ίδια δυναμική αλλεργιογόνων γυρεόκοκκων είναι ο Φραξίνος, η Πασχαλιά και το Λιγούστρο.
  • Η Λεύκα, ανθίζει αρχές της Άνοιξης το μήνα Μάρτιο – Απρίλιο. Τα θηλυκά φυτά, παράγουν λευκούς σπόρους που μοιάζουν με βαμβάκι, το οποίο διασπείρεται στην ατμόσφαιρα και μπορεί να φτάσει σε εξαιρετικά μεγάλη απόσταση.
  • Το Περδικάκι, είναι χαμηλής ανάπτυξης φυτό και ανήκει στην κατηγορία των ζιζανίων. Φυτρώνει ανάμεσα σε άλλα φυτά και εμποδίζει την ανάπτυξή τους. Ανθίζει σχεδόν όλο το χρόνο, αλλά η περίοδος της ανθοφορίας του είναι εντονότερη από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι και το τέλος Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας του απελευθερώνει άφθονη γύρη με μορφή νέφους και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αλλεργιογόνα της αναπνευστικής αλλεργίας.
  • Η Αγριάδα, είναι από τις πιο συχνές ποικιλίες χλοοτάπητα που χρησιμοποιείται λόγω της εύκολης συντήρησής του. Ωστόσο, τους καλοκαιρινούς μήνες που απελευθερώνει γύρη προκαλεί έντονες αλλεργίες.

 

Προκειμένου να κρατήσετε μακριά από τον χώρο σας φυτικά είδη με αλλεργιογόνο δράση χρησιμοποιήστε κυρίως ποικιλίες που γονιμοποιούνται με τα έντομα και δεν διαχέουν γύρη στην ατμόσφαιρα. Ορισμένα από αυτά είναι:

  • Η Ορτανσία, πέρα από εντυπωσιακό φυτό ανήκει στην κατηγορία των ασφαλέστερων ειδών. Υπάρχει σε ποικιλία χρωμάτων και επιβιώνει εύκολα στα περισσότερα εδάφη.
  • Η Τριανταφυλλιά είναι γνωστή για το μοναδικό άρωμά της και την ανατομία του άνθους της. Μπορούν να την απολαύσουν ακόμα και εκείνοι που έχουν πρόβλημα με αλλεργίες αφού ανήκει στην κατηγορία των ασφαλέστερων ειδών. Ποικίλει σε μορφολογία, χρώματα και αρώματα.
  • Το Ίλεξ, είναι αειθαλής θάμνος και ευδοκιμεί εύκολα σε ημισκιερές θέσεις. Τα θηλυκά φυτά ανθοφορούν και καρποφορούν με κόκκινα μούρα το χειμώνα. Δεν προκαλεί κανένα είδος αλλεργίας λόγω της χαμηλής ποσότητας γύρης.
  • Ο Πανσές αναπτύσσεται γρήγορα και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ενώ για την ανάπτυξή του προτιμά ηλιόλουστες θέσεις. Παράγει μικρή ποσότητα γύρης και γονιμοποιείται με έντομα, για αυτό καθίσταται ασφαλής η ύπαρξή του κοντά σε αλλεργικά άτομα.
  • Η Βουκαμβίλια είναι αναρριχώμενο φυτό με εντυπωσιακή φούξια, συνήθως, ανθοφορία. Παρόλο τα πολυάριθμα άνθη του, είναι μη αλλεργιογόνο και πολύ ανθεκτικό φυτό για αυτό και αποτελεί ιδανική λύση για την κατηγορία του. 

Το εξειδικευμένο προσωπικό της Κηποδιάθεσης είναι στη διάθεσή σας να διαμορφώσει τον χώρο σας βάσει των αναγκών σας και προστατεύοντάς σας από ενδεχόμενες αλλεργίες εφόσον αυτό ζητηθεί.