Φυτά που επιβιώνουν σε υγρά εδάφη

Η περίσσια συγκράτηση υγρασίας στο χώμα είναι συχνό φαινόμενο για ορισμένα εδάφη σε περιοχές με πιο υγρό μικροκλίμα. Λύσεις όπως άνοιγμα χανδάκων απορροής ή εγκατάσταση δικτύου αποχέτευσης συχνά δεν αποδίδουν αφού το πρόβλημα φτάνει μέχρι τα βαθύτερα στρώματα του εδάφους και όχι μόνο στα επιφανειακά που είναι άμεσα διαχειρίσιμα. Επιπλέον, επηρεάζεται το φυσιολογικό pH του εδάφους με αποτέλεσμα πολλά από τα φυτά που τοποθετούμε να μην μπορούν να επιβιώσουν. Η λύση δεν βρίσκεται πάντα στο να καταφέρουμε να περιορίσουμε την υγρασία αλλά στο να εντάξουμε τα κατάλληλα είδη φυτών σε αυτό. Πολλά είδη φυτών, ιθαγενών και μη, επιβιώνουν μόνο σε εδάφη με έντονη υγρασία δίνοντας έτσι αβίαστα τη λύση στο πρόβλημα. 

Εκουιζέτουμ

Το Εκουιζέτουμ είναι φυτό το οποίο αναπτύσσεται σε ημισκιερές θέσεις φύτευσης ή ακόμα και σε θέσεις με πλήρη σκίαση. Έντονα διακοσμητικό, ζει δίπλα σε λίμνες, σε υγρές ζώνες και σε νερό μέχρι 10 εκατοστά βάθος. Έχει λεπτά καλάμια και φύλλα πράσινα με μαύρες κηλίδες. Μοιάζει αρκετά με το μπαμπού καθώς είναι και αυτό υδρόφιλο. Δεν έχει ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές προτιμήσεις.

Μπαμπού

Τα μπαμπού είναι αειθαλή ή ημιαειθαλή φυτά με ξυλώδη κορμό και φτάνουν έως τα 8 μ. ύψος. Τα στελέχη του έχουν κίτρινο χρώμα και είναι ιδιαίτερα ανθεκρικά στην ξηρασία και τις αντίξοες συνθήκες. Η ανάπτυξή τους ευνοείται σε υγρά και αμμώδη εδάφη με πλούσια οργανική σύσταση. Οι θέσεις δίπλα από τρεχούμενα νερά είναι ιδανικές για τη φύτευσή τους, αν και πολλές φορές τα συναντάμε και μέσα σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες. Συνήθως χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία
πυκνών φρακτών.

Πάπυρος

Ο Πάπυρος είναι ένα ελκυστικό φυτό για τον κήπο με υγρασία. Είναι πολυετές, ποώδες, με κοντά, χοντρά, οριζόντια ριζώματα και όρθια στελέχη, 0.5-1.8 μέτρου. Οι ταξιανθίες στην κορυφή του στελέχους έχουν ένα πρασινωπό έως λευκό χρώμα. Είναι το πιο καλλιεργημένο φυτό του γένους, με φυλλώματα 1.5 έως 30 cm και, πράσινου χρώματος, με αιχμηρές άκρες. Αναπτύσσεται ιδανικά κοντά σε λίμνες και υγρά εδάφη. Κατάλληλο για τροπικές, υποτροπικές περιοχές και
θερμά, εύκρατα κλίματα. Μπορεί να αντισταθεί σε μόλις λίγους βαθμούς, κάτω του 0, μέχρι τους -6°C έως -8°C. Αναπτύσσεται σε φωτεινά σημεία και μπορεί να διακοσμήσει γλάστρες, εάν το υπόστρωμα του φυτού παραμένει μονίμως υγρό.

Αιματόχορτο

Το Αιματόχορτο ή Ιμπεράτα είναι αγρωστώδες, υδροχαρές φυτό που φτάνει έως και τα 0,50 εκ. ύψος. Μπορεί να αναπτυχθεί το ίδιο καλά σε φωτεινές και σε ημισκιερές θέσεις. Έχει μεγάλες ανάγκες σε νερό και είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες. Φέρει λογχοειδές φύλλωμα που στη βάση του είναι πράσινο και καταλήγει σε κόκκινο χρωματισμό. Κρατάει το χρωματισμό του μέχρι τα μέσα του χειμώνα καθώς μετά ξεραίνεται και πέφτει. Χρησιμοποιείται σε κήπους, βραχόκηπους και γλάστρες ενώ αποτελεί πολύ καλή πρόταση για φύτευση δίπλα σε λίμνες, συντριβάνια και σε περιοχές με έντονη την παρουσία υγρασίας αλλά και ως εδαφοκαλυπτικό σε διαβρωμένα εδάφη.

Σκλήθρο

Το σκλήθρο είναι φυλλοβόλο δέντρο, υγρόφιλο είδος, που αντέχει την υπερβολική υγρασία και αναπτύσσεται κάτω από ευνοϊκές συνθήκες έως τα 30 μέτρα ύψος. Έχει αραιή κόμη ωοειδή έως κωνική και με διάμετρο έως 15 μέτρα. Τα φύλλα είναι σχεδόν στρογγυλά, με παρυφές διπλά πριονωτές και με διάμετρο 4-10 εκ. Η άνω επιφάνεια έχει γυαλιστερό σκούρο πράσινο χρώμα ενώ η κάτω πιο ανοικτό πράσινο. Τα άνθη του είναι πράσινα ή κοκκινωπά και ανθίζει από τον Φεβρουάριο έως και τον Απρίλιο. Ο καρπός μοιάζει με μικρό κουκουνάρι και διατηρείται στο δένδρο όλο το χειμώνα. Δύναται να τοποθετηθεί μόνο του ή σε συστάδες, δημιουργώντας καταπράσινα φουντωτά σύνολα σε σημεία δύσκολα αξιοποιήσιμα με κάποιο άλλο τρόπο.

Μπεργκένια

Η Μπεργκένια είναι πολυετές φυτό, ποώδους ανάπτυξης. Το τελικό ύψος του φυτού, σε πλήρη ανάπτυξη, δεν ξεπερνά το μισό μέτρο. Έχει πράσινα έως σκουροπράσινα, δερματώδη φύλλα, στρογγυλού σχήματος. Ανθίζει αρκετά νωρίς την άνοιξη σε διάφορα χρώματα λουλουδιών ανάλογα την ποικιλία του φυτού, με αντιπροσωπευτικά διάφορες αποχρώσεις του ροζ και το λευκό. Επίσης βρίσκουμε και ποικιλίες με διαφορετικό χρώμα των φύλλων. Θεωρείται κατάλληλη για
ημισκιερές θέσεις φύτευσης αφού δεν αγαπά την απευθείας έκθεση στον ήλιο. Προτιμά την υγρασία για αυτό και θεωρείται ιδανική για φυτεύσεις σε παράκτιες περιοχές. Επιβιώνει σε ασβεστούχα και μέσης σύστασης εδάφη, αλλά και κάτω από δένδρα. Είναι εξαιρετικά ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες, ένας παρατεταμένος παγετός όμως μπορεί να της δημιουργήσει σοβαρές ζημιές. Τόσο οι υπερώριμες ταξιανθίες όσο και τα γηρασμένα φύλλα πρέπει να απομακρύνονται από το φυτό. Χρησιμοποιείται και για φυτεύσεις σε κάθετους κήπους.

Κάλθα

Πρόκειται για ποώδες, πολυετές, φυλλοβόλο φυτό που το ύψος του δεν ξεπερνά τα 40 εκ. Φέρει στρογγυλεμένα φύλλα με οδοντωτό περίγραμμα, κηρώδη επιφάνεια σε φωτεινές, πράσινες αποχρώσεις και έντονα κίτρινα άνθη. Το φυτό ανθίζει από νωρίς την άνοιξη μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού. Το συναντάμε σε διακοσμητικούς κήπους και υδρόβιους αφού προτιμά να αναπτύσσεται σε υγρά, γόνιμα εδάφη και σε φωτεινές θέσεις φύτευσης.

Φραγκοστάφυλλο

Το Φραγκοστάφυλο είναι φυλλοβόλος θάμνος με εναλλασσόμενα, τρίλοβα ή πεντάλοβα φύλλα. Καρποφορεί με τσαμπιά μεγάλου μεγέθους και συγκομίζεται το καλοκαίρι με μαύρους και κόκκινους καρπούς. Αναπτύσσεται καλύτερα σε εδάφη και περιοχές με έντονη υγρασία γι’ αυτό και δε θέλει άμεσο ήλιο. Αποτελεί ιδανική επιλογή αφού παράλληλα προσφέρει και βρώσιμο καρπό.

Βιβούρνο χιονόσφαιρα

Πρόκειται για φυλλοβόλο, σφαιρικό θάμνο που μπορεί να φτάσει τα 4m σε ύψος. Τα φύλλα του είναι τρίλοβα ή πεντάλοβα, ανοιχτοπράσινα, χνουδωτά στην κάτω επιφάνεια, που γίνονται κόκκινα το Φθινόπωρο. Ξεχωρίζει από τά άλλα είδη βιβούρνου λόγω τις πολύ ιδιαίτερης ανθοφορίας του, που εμφανίζεται από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο και αποτελείται από ογκώδεις, σφαιρικές, λευκἐς ταξιανθίες που μοιάζουν με χιονόμπαλες. Είναι ένα πολύ ανθεκτικό φυτό που ευδοκιμεί σε όλους τους τύπους εδαφών και δεν επηρεάζεται από το ψύχος. Προτιμά τα υγρά εδάφη και δεν αντέχει την ξηρασία. Χρειάζεται κλάδεμα τον Δεκέμβριο ώστε να δώσει πλούσια ανθοφορία την άνοιξη.

Κρανιά

Η Κρανιά είναι μακρόβιο, φυλλοβόλο δέντρο ή θάμνος (με ύψος 4 - 8m.) Χαρακτηρίζεται από πυκνό φύλλωμα και τα άνθη της είναι κίτρινα με τέσσερα πέταλα. Οι καρποί της έχουν ωοειδές σχήμα και έχουν μικρό μέγεθος (2-4 cm.) με έντονα κόκκινο γυαλιστερό χρώμα και ξινή γεύση. Η περίοδος ανθοφορίας της είναι νωρίς την άνοιξη και τα άνθη της παραμένουν στο φυτό για 2 περίπου μήνες, ενώ η περίοδος καρποφορίας της είναι τους φθινοπωρινούς μήνες, Οκτώβριο και
Νοέμβριο. Τα φύλλα της είναι λογχοειδή με μικρή διαφορά στο χρώμα της εσωτερικής από την εξωτερική όψη. Είναι φυτό που αγαπά το φως, ενώ αντέχει στην ξηρασία και στους παγετούς. Είναι όμως καλά προσαρμοσμένο στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας μας και ευδοκιμεί σχεδόν σε όλους τους τύπους των εδαφών, από γόνιμα έως μέτρια γόνιμα, υγρά ή ξηρά, αμμοπηλώδη έως βαριά αργιλώδη.

 

Για περιοχές που απαιτούν ιδιαίτερο χειρισμό οι άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις της Αρχιτεκτονικής τοπίου από το έμπειρο προσωπικό της Κηποδιάθεσης φέρουν εγγυημένο αποτέλεσμα.