Φυτά που ευδοκιμούν στη βαρυχειμωνιά

Οι συνθήκες που επικρατούν κυρίως σε βόρειες περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες, δυνατούς ανέμους και χιόνια κατά την περίοδο του χειμώνα, εμποδίζουν πολλά φυτά από το να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να επιλέξουμε κατάλληλα φυτά που επιβιώνουν σε αυτό το περιβάλλον και μπορούν να αντέξουν για αρκετό καιρό, χωρίς να καταστρέφονται από το κρύο.

 

Κουτσουπιά

Η Κουτσουπιά είναι φυλλοβόλο φυτό που διαμορφώνεται ως θάμνος ή μικρό δέντρο αργού ρυθμού ανάπτυξης Το σχήμα του είναι συμμετρικό που φτάνει σε ύψος τα 3-4μ ως θάμνος ή τα 10μ ως δέντρο. Τα φύλλα της είναι καρδιόσχημα με πράσινο προς κυανό χρωματισμό τα οποία εκπτύσσονται μετά το πέρας της ανθοφορίας του φυτού. Την άνοιξη, πριν εμφανιστούν τα φύλλα, γίνεται η ανθοφορία όπου το δέντρο καλύπτεται από πλούσια ροζ-μώβ άνθη, κάτι το οποίο του προσδίδει ιδιαίτερη ομορφιά. Στη συνέχεια τα εντυπωσιακά αυτά άνθη μετατρέπονται σε καρπούς σχήματος χέδρωπα και διατηρούνται πάνω στο φυτό όλο το χειμώνα. Η Κουτσουπιά προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης, αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη και δεν έχει εδαφοκλιματικές απαιτήσεις. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό σε ατμοσφαιρική ρύπανση, ξηροθερμικές συνθήκες και στους παγετούς εώς -18 °C. Ιδανικό δέντρο για πεζοδρόμια, πλατείες και πάρκα αναψυχής διότι δεν χρειάζεται πολύ νερό το καλοκαίρι.

 

Καλλωπιστική δαμασκηνιά

Πρόκειται για διακοσμητικό φυλλοβόλο δέντρο που φτάνει σε ύψους έως 8μ. Οι καρποί, τα φύλλα, και οι βλαστοί έχουν χρώμα σε σκούρους τόνους του μωβ και μπορντώ, ενώ τα άνθη είναι λευκορόδινα. Η ανθοφορία γίνεται το Μάρτιο, δίνοντας μετά τη θέση τους σε μικρούς στρογγυλούς καρπούς.  Τα φύλλα της, εμφανίζονται την άνοιξη και παραμένουν μέχρι και το Φθινόπωρο, λίγο πριν πέσουν υποδεχόμενα τον Χειμώνα. Έχοντας αυτό το ιδιαίτερο σκούρο κόκκινο χρώμα, δημιουργεί υπέροχες χρωματικές αντιθέσεις στον κήπο.  Οι ανάγκες της είναι χαμηλές: θέλει μέτριο πότισμα κυρίως τους θερμούς μήνες, αναπτύσσεται σε όλους τους τύπους των εδαφών ενώ είναι ανθεκτικό στον παγετό αντέχοντας σε θερμοκρασίες εώς -28 °C. Είναι κατάλληλο για παρτέρια, φυτικούς φράκτες, εξοχικούς κήπους με χαμηλή συντήρηση, πεζοδρόμια και δεντροστοιχίες. Τοποθετείται επίσης σε ανοιχτούς χώρους με γκαζόν σαν φυτό ενδιαφέροντος, σε εισόδους εντός φυτοδοχείων, σε κήπους και ταράτσες.

 

Σφένδαμος

Το Σφενδάμι είναι ένα εξαιρετικής εμφάνισης και γρήγορης ανάπτυξης φυλλοβόλο δέντρο. Φτάνει σε ύψος 15m και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, εώς 60 χρόνια. Χρησιμοποιείται σε πάρκα, σε πλατείες, σε δενδροστοιχίες αλλά και στον κήπο προσφέροντας πυκνή σκιά λόγω των χιλιάδων φύλλων του. Έχει σφαιρικό σχήμα με κορμό γκρίζου χρώματος. Τα φύλλα του είναι σύνθετα σε σχήμα παλάμης με χρώμα πράσινο ενώ με την αλλαγή των εποχών αποκτούν πορτοκαλοκίτρινους τόνους μέχρι να πέσουν κατά την αρχή του Χειμώνα. Τα άνθη του είναι μικρής σημασίας αλλά οι καρποί που δημιουργούνται στολίζουν το φυτό ακόμα και τον Χειμώνα. Είναι δένδρο ανθεκτικότατο στο κρύο και στην ξηρασία, μπορεί να καλλιεργηθεί σε  διάφορα είδη εδαφών, ζητώντας ελάχιστη φροντίδα. Αποτελεί ένα από τα πιο χρήσιμα δέντρα στην αρχιτεκτονική τοπίου. Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, εξοχικούς κήπους και κατοικίες, κήπους χαμηλής συντήρησης και σημεία που χρειάζονται σκιά, ή ένα όμορφο φθινοπωρινό χρώμα.

 

Λεμονοκυπάρισσο

Πρόκειται για διακοσμητικό αειθαλές κωνοφόρο δέντρο με κωνικό σχήμα και ύψος που φτάνει σε ύψος τα 8-10m. Το φύλλωμα του έχει έντονο κίτρινο χρώμα με χαρακτηριστικό άρωμα που μοιάζει με αυτό του λεμονιού και γι' αυτό το φυτό ονομάζεται και Λεμονοκυπάρισσο. Σε ήπια και δροσερά κλίματα ευνοείται η ταχεία ανάπτυξή του, Αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστες θέσεις, προστατευμένο από τον άνεμο, ευδοκιμεί σε διάφορους τύπους εδαφών με καλή αποστράγγιση. Είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και στον παγετό. Είναι φυτό μεγάλης κηποτεχνικής αξίας που μπορεί να φυτευτεί είτε μεμονωμένο, είτε σε γλάστρα ή στον κήπο σε σειρά, ενώ με κατάλληλο κλάδεμα μπορεί να δημιουργήσει έναν φυσικό φράκτη.

 

Ιπποκαστανιά

Η Ιπποκαστανιά είναι ένα διακοσμητικό, φυλλοβόλο δέντρο, μεγάλης ανάπτυξης με ύψος που φτάνει τα 25μ. Τα άνθη της είναι λευκά με ροζ  στίγματα και εμφανίζονται την Άνοιξη.  Τα άνθη υποδέχονται τους καρπούς, οι οποίοι είναι καφέ με αγκαθωτό περίβλημα και διακοσμούν το φυτό μέχρι το Χειμώνα. Είναι φυτό που προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις, εδάφη με καλή αποστράγγιση και χρειάζεται μέτριο πότισμα κυρίως το Καλοκαίρι.  Είναι επίσης ανθεκτικό στον παγετό. Αποτελεί ένα πολύ σημαντικό δέντρο για την αρχιτεκτονική τοπίου ιδανικό για κήπους, πεζοδρόμια, πάρκα ή όπου θέλουμε σκιά.

 

 

ΘΑΜΝΟΙ

 

Φωτίνια

Η Φωτίνια είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος, αειθαλής διακοσμητικός θάμνος. Το μέγιστο ύψος του φυτού είναι από 2,5 έως 3 μέτρα και διάμετρο στα 2μ. Οι νεαροί βλαστοί έχουν έντονο κόκκινο χρώμα που στην συνέχεια γίνονται πράσινοι. Το χρώμα της βλάστησης εξαρτάται από την θερμοκρασία και τον ήλιο και μπορεί να διατηρηθεί όλη τη διάρκεια του έτους. Η ανθοφορία γίνεται την Άνοιξη με μικρά, λευκά, αρωματικά άνθη. Η Φωτίνια αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις και μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών αρκεί να υπάρχει καλή αποστράγγιση. Παρουσιάζει εξαιρετική αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες ενώ είναι ανθεκτική και στην ξηρασία. Έχει μεγάλη καλλωπιστική αξία και χρησιμοποιείται ευρέως λόγω του κόκκινου χρώματος που έχει η νέα βλάστηση για φυτοφράκτες και φυσικά όρια ή μεμονωμένο σε πάρκα και κήπους

 

Κουμαριά

Αειθαλές μικρό δέντρο που αν δεν διαμορφωθεί κατάλληλα, αναπτύσσεται σαν θάμνος και φτάνει σε ύψος τα 4μ. με διάμετρο τα 2μ. Ανθίζει από Οκτώβριο έως Δεκέμβριο με λευκορόδινα άνθη σε μικρές ταξιανθίες και έχει πανέμορφους βαθυκόκκινους καρπούς τα κούμαρα. H κουμαριά έχει πυκνό φύλλωμα με λογχοειδή σκουροπράσινα φύλλα με μήκος περίπου 10εκ. και ανανεώνονται κάθε Άνοιξη ενώ το Χειμώνα αποκτούν κόκκινες αποχρώσεις. Τα άνθη της εμφανίζονται το Φθινόπωρο, είναι  λευκού ή ρόδινου χρώματος και μετατρέπονται σε βαθυκόκκινους  βρώσιμους καρπούς που συνυπάρχουν το Φθινόπωρο και το Χειμώνα . Έτσι στο φυτό βλέπουμε να υπάρχουν  ταυτόχρονα άνθη, άγουροι και ώριμοι καρποί , κάτι που του προσδίδει ιδιαίτερη ομορφιά. Η Κουμαριά χρειάζεται  όξινο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος και μια ηλιόλουστη θέση φύτευσης προστατευμένη από τους δυνατούς ανέμους. Δεν χρειάζεται τακτικές αρδεύσεις ενώ παρουσιάζει εξαιρετική αντοχή  στο ψύχος μέχρι και τους -13 °C.

 

Πυξάρι

Το Πυξάρι είναι ένας  αειθαλής διακοσμητικός θάμνος αργού ρυθμού ανάπτυξης. Το μέγιστο ύψος του φυτού μπορεί να φτάσει τα 6μ. και η διάμετρος του να πλησιάσει τα 5μ. Για να φτάσει όμως το τελικό του μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 20 χρόνια. Το βασικό χαρακτηριστικό του είναι το ιδιαίτερα πυκνό και συμπαγές του φύλλωμα, καθώς και το ότι επιδέχεται τακτικά και πολύ αυστηρά κλαδέματα για να πάρει πολλά και ιδιαίτερα σχήματα, όπως είναι η μπάλα, η πυραμίδα κ.α. Το φύλλωμά του αποτελείται από μικροσκοπικά, γυαλιστερά και πράσινα φύλλα που διατηρεί όλη τη χρονιά. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες θέσεις, σε διάφορους τύπους εδαφών αρκεί να υπάρχει καλή αποστράγγιση. Είναι ανθεκτικό στη ζέστη αλλά και στο κρύο αντέχοντας σε θερμοκρασίες ως -20°C. Χρησιμοποιείται πολύ συχνά για ελεύθερους και σχηματισμένους φράχτες.