Φυτά που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα

Όσο τοξικό είναι το μολυσμένο περιβάλλον για τον άνθρωπο άλλο τόσο έχει αποδειχθεί από τη NASA πως είναι η επιβαρυμένη ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του σπιτιού. Τα σύγχρονα υλικά, τα καθαριστικά, τα βερνίκια, οι κόλλες, τα εντομοκτόνα, τα συνθετικά υφάσματα, τα χρώματα κ.α. αποτελούν ρυπαντές που μπορεί να επηρεάζουν τον άνθρωπο στο αναπνευστικό, να προκαλούν ερεθισμούς στο φάρυγγα, πονοκεφάλους, σύγχυση, ταχυπαλμίες, βήχα κ.α.

Οι ουσίες που καταγράφηκαν στην έρευνα της NASA ως υπαίτιες για το σύνδρομο του ᾽άρρωστου κτηρίου᾽ είναι η φορμαλδεΰδη, το βενζόλιο, η αμμωνία, η τολουΐνη, το ξυλόλιο και το τριχλωροαιθυλένιο.

Βάσει της επιστημονικής έρευνας τα φυτά τα οποία εξαλείφουν τις προαναφερθείσες βλαβερές ουσίες από την ατμόσφαιρα του σπιτιού μας είναι: ο κισσός, το σπαθίφυλλο, το χλωρόφυτο, ο πόθος, η δράκαινα, η σανσεβέρια, η αρέκα.η χαμαιδωρέα, το χρυσάνθεμο, το αγλαόνημα, το φιλόδεντρο, η αλόη και ο φίκος μπένζαμιν.

Τα φυτά αγοράστηκαν από φυτώριο και διατηρήθηκαν στα κασπώ τους και στο χώμα με το οποίο αγοράστηκαν καθόλη τη διάρκεια της έρευνας. Το κάθε ένα από αυτά περιορίστηκε σε χώρο από πλέξιγκλας στον οποίο διοχετευονταν οι παραπάνω βλαβερές για τον άνθρωπο ουσίες. Ανά 6 ώρες οι μετρήσεις είχαν φθίνουσα πορεία όσον αφορά στη συσσώρευσή τους στην ατμόσφαιρα. Ο αέρας περνούσε τη διαδικάσια φιλτραρίσματος μέσω της διαπνοής των φυτών με αποτέλεσμα να ανακυκλώνεται και να αποδίδεται με ολοένα και καλύτερη ποιότητα.

Όπως είναι προφανές κάτι τέτοιο βελτιώνει την ποιότητα της ανθρώπινης ζωἠς. Τα φυτά δεν αποτελούν πλέον μόνο μία πρόταση της αρχιτεκτονικής τοπίου για τη διακόσμηση του χώρου μας αλλά και απαραίτητο εργαλείο για έναν υγιή τρόπο ζωής.

Δείγμα επιτοίχιων κρεμαστών πάνελ

Δείγμα 1  

Η κηποδιάθεση γνωρίζοντας καλά τις ανάγκες της σύγχρονης ζωής στις μεγαλουπόλεις, προτείνει μία απλή και παράλληλα αισθητική λύση για να εντάξουμε στον εσωτερικό μας χώρο φυτά που θα μας βοηθήσουν να ζούμε καλύτερα. Επιτοίχια κρεμαστά πάνελ με ξύλινη κορνίζα σε δύο αποχρώσεις τα οποία διαθέτουν θέσεις φύτευσεις για κάθε φυτό ξεχωριστά. Η σύνθεση που προκύπτει είναι κάτι περισσότερο από εντυπωσιακή ενώ παράλληλα δουλεύει 24 ώρες το εικοσιτετράωρο φιλτράροντας τον αέρα που εισπνέουμε. Ανανεώστε το χώρο σας ποιοτικά!