Φυτά υπό τη σκιά των δέντρων

Τα μεγάλα δέντρα στους κήπους είναι αξιοσημείωτα αφού απαιτούνται χρόνια για την ανάπτυξή τους αλλά και κατάλληλη φροντίδα που θα τους επιτρέψει να είναι εύρωστα και υγιή. Ωστόσο, οι συνθήκες που διαμορφώνονται κάτω από αυτά δεν είναι πάντα βιώσιμες για άλλα τα υπόλοιπα φυτικά είδη αφού πλέον η περιοχή κάτω από την κόμη τους μένει ανέπαφη από τον ήλιο και αυτό έχει ως απόρροια την αύξηση της υγρασίας του εδάφους. Το να εναλλάσουμε τα φυτικά είδη βάσει εποχής είναι μία λύση η οποία όμως φέρει μεγάλο κίνδυνο να τραυματιστεί ανεπανόρθωτα το ριζικό σύστημα των δέντρων μας. Ιδανική λύση λοιπόν αποτελούν τα πολυετή φυτά που θα επιβιώσουν στη σκιά και θα παραμείνουν για αρκετά χρόνια κάτω από την κόμη των δέντρων.

Μπρουνέρα ​
Η Μπρουνέρα είναι πόα με 0,4μ. ύψος κατάλληλη για σκιερές και ημιεσκιερές θέσεις φύτευσης. Αντέχει στα ασβεστούχα και μέσης σύστασης εδάφη αλλά και κάτω από δένδρα. Ανθίζει από τον Απρίλιο έως το Μάιο με όμορφο φωτεινό μπλε άνθος. Τα φύλλα της είναι σκούρα πράσινα με έντονες νευρώσεις.  

 

Πιπερόριζα
Πρόκειται για πολυετή πόα ύψους 0,10-0,15μ. που επιβιώνει σε σκιερά σημεία. Πρόκειται για επεκτατικό είδος που δύσκολα επιτρέπει να επιβιώσει δίπλα του άλλο φυτό.  Η ανθοφορία της είναι πολύ διακριτική, καμπανοειδής με μωβ χρώμα. Το εντυπωσιακό φύλλωμά της είναι λαμπερό, πράσινό και έχει νεφροειδές σχήμα. Η ανθοφορία του ξεκινά τον Μάρτιο και διαρκεί ως το τέλος του Μάη.

 

Μιγκέ 
Ποώδες, πολυετές, ριζωματώδες φυτό μικρού μεγέθους. Το μέγιστο ύψος και πλάτος του φυτού φτάνουν τα τριάντα εκατοστά. Αποτελείται από έναν βλαστό, που φέρει επάκρια την ταξιανθία, και δύο γυαλιστερά φύλλα, λεία και λογχοειδή, που εκφύονται κοντά στη ρίζα. Τα άνθη του είναι καμπανοειδή, αρωματικά, σε λευκό ή ροζ χρώμα. Η ανθοφορία του ξεκινά στα μέσα της άνοιξης και διαρκεί μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Με την εξάπλωση των ριζωμάτων του, σχηματίζει πυκνές αποικίες. Προτιμά τα γόνιμα, υγρά και καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Αναπτύσσεται σε ημισκιερές ως σκιερές θέσεις φύτευσης, έχει μέτριες απαιτήσεις σε ποτίσματα και εξαιρετικά μεγάλη αντοχή στο ψύχος.

Δικέντρα
Η Δικέντρα είναι πόα που φτάνει έως τα 0,30μ. ύψος και προτιμά ημισκιερές θέσεις φύτευσης. Είναι κατάλληλη για μέσης σύστασης εδάφη, κάτω από δένδρα, ενώ αντέχει και την αλμύρα της θάλασσας. Το φυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ακόμα και όταν δεν βρίσκεται σε περίοδο ανθοφορίας εξαιτίας του ιδιαίτερου λοβωτού φυλλώματός του. Ανθοφορεί από τον Μάιο έως τον Αύγουστο με λευκό ή φούξια λουλούδι σε σχήμα καρδιάς. Όταν βρεθεί σε συνθήκες έντονης ξηρασίας το άνθος του διατηρείται για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Χόστα
Η Χόστα είναι από τις πιο διαδεδομένες μακρόβιες πόες με υψος που φτάνει τα 0,7μ. Προτιμά τις σκιερές και ημισκιερές θέσεις φύτευσης ενώ επιβιώνει εξίσου καλά και κάτω από δέντρα. Αγαπά τα υγρά και τα μέσης σύστασης εδάφη ενώ μπορεί να ανεχτεί την ξηρασία για αρκετό καιρό. Χρησιμοποιείται συχνά σε πράσινους τοίχους λόγω της ανθεκτικότητάς της. Ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο με μικρά μωβ άνθη και έχει ελαφρώς κυματιστά, πράσινα φύλλα.

Βίνκα
Η μικρόφυλλη Βίγκα, είναι αειθαλές φυτό με ύψος που φτάνει τα 0,15μ. Φυτεύεται σε ημισκιερές θέσεις και είναι ανθεκτικό στα ασβεστούχα εδάφη. Έχει έντονο, πράσινο φύλλο, μικρό μωβ άνθος που εμφανίζεται από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο. Χρησιμοποιείται για εδαφοκάλυψη.

Φτέρη
Πρόκειται για είδος φτέρης που ονομάζεται δρυόπτερις. Φτάνει έως τα 0,90μ. ύψος και έχει κόμη με διάμετρο 0,60μ.  Αναπτύσσεται σε σκιερά μέρη και επιβιώνει κάτω από άλλα φυτά ενώ φυτεύεται και μεμονωμένα. Έχει πλούσιο, σύνθετο φύλλωμα τριγωνικού σχήματος με φωτεινό, πράσινο χρώμα. Θέλει όξινα, μαλακά ή υγρά εδάφη.

Νάρκισσος
Ο νάρκισσος είναι ένα εντυπωσιακό βολβώδες λουλούδι που φυτεύεται μέσα στο φθινόπωρο και ανθίζει στα τέλη του χειμώνα. Ο νάρκισσος διαθέτει πλούσια ανθοφορία με όμορφα λουλούδια σε σχήμα τρομπέτας, που ξεπροβάλλουν πάνω σε λεπτούς μίσχους μέσα από τα στενόμακρα φύλλα. Τον συναντάμε σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων από λευκό, λευκοκίτρινο, κιτρινο-πορτοκαλί, κοκκινωπό μέχρι και ροζέ. Ο νάρκισσος αναπτύσσεται πολύ εύκολα σχεδόν σε όλα τα είδη των εδαφών, αλλά προτιμά τα καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Χρειάζεται ηλιόλουστο ή ημισκιερό περιβάλλον για να ευδοκιμήσει για αυτό προτείνεται η φύτευσή του κάτω από φυλλοβόλα δέντρα μιας και η ανθιζει μέσα στον χειμώνα.

Σπαράγγι
Το σπαράγγι είναι πολυετές, αειθαλές φυτό ταχείας ανάπτυξης που φτάνει τα 0,80μ. ύψος και έχει μέγιστη διάμετρο το 1μ. Φέρει ανοιχτόχρωμο πράσινο φύλλωμα, έχει αγκαθωτά στελέχη και έντονα υπόγεια ριζώματα. Η μορφή που παίρνει θυμίζει τη φτέρη και είναι κατάλληλο για εδαφοκαλύψεις. Το φθινόπωρο βγάζει ένα πράσινο καρπό. Είναι σκληρό φυτό, προσαρμόζεται εύκολα και αντέχει σε σκιερά και υγρά εδάφη.

Ασπλήνιο
Το Ασπλήνιο είναι αειθαλές φυτό με μέγιστο ύψος τα 0,50μ. Προτιμά τις σκιερές θέσεις φύτευσης και επιβιώνει κάτω από μεγάλα δέντρα. Το φύλλωμά του είναι μεγάλο, γυαλιστερό και πράσινο ανοιχτόχρωμο. Φύεται σε πλούσια και ελαφρά εδάφη αρκεί να μην είναι ασβεστώδη.

Για κάθε ιδιαίτερο σημείο του κήπου σας που χρήζει συγκεκριμένου χειρισμού συμβουλευτείτε τους ειδικούς. Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και αντιμετωπίζεται διαφορετικά βάσει περιοχής, εδάφους, προσανατολισμού, υγρασίας, αρμονίας με το ευρύτερο περιβάλλον κ.α.