Μεγάλες ιδέες για μικρούς κήπους

Οι τάσεις της Αρχιτεκτονικής τοπίου προάγουν την απλότητα και το φιλικό σχεδιασμό των εξωτερικών χώρων. Ένας ορθός σχεδιασμός υλοποιείται με άξονα το σπίτι και ενισχύοντας το ύφος του εντάσσοντας το στο χώρο ως συνέχεια του περιβάλλοντος χώρου.

 • Απλότητα
  Ο συνδυασμός των υλικών είναι το κλειδί ενός σχεδιαστικά άρτιου εξωτερικού χώρου. Μέσα από την επιλογή αρκετών υλικών και σχεδιασμών προτιμήστε ότι πιο λιτό και εργονομικό για το χώρο σας (μονοπάτια, αδρανή και σκληρά υλικά, φυτικό υλικό κ.α.
   
 • Σχεδιασμός
  Σχεδιασμός διαδρόμων, πλατωμάτων, καθιστικών χώρων και σημείων ενδιαφέροντος επαρκών διαστάσεων που να εντάσσονται αρμονικά σε κάθε μέγεθος κήπου. Η παρουσία του υγρού στοιχείου αναδεικνύει το χώρο.  
   
 • Τολμήστε την αλλαγή
  Με αλλαγές μεγαλύτερης κλίμακας εξοικονομείτε χρόνο, κόπο και χρήματα έχοντας μεγαλύτερο αντίκτυπο σε μικρό χώρο.
 • Δημιουργείστε φόντο
  Το κατάλληλο χρωματικό φόντο (τοιχοποιία, φράχτης κ.α.) αναδεικνύει τις συνθέσεις των φυτών.
   
 • Φέρτε το μέσα έξω
  Το σπίτι αποτελεί τον άξονα σχεδιασμού για κάθε μικρό ή μεγάλο κήπο που θα το εντάσσει σε αυτόν. Για παράδειγμα η είσοδος του σπιτιού και η παραμονή των επισκεπτών στο σημείο προδιαθέτει την ύπαρξη καθιστικού χώρου που θα εξυπηρετεί την αναμονή και την εστίαση. Επίσης οι πόρτες και τα παράθυρα δημιουργούν παράπλευρους άξονες χώρων διαμόρφωσης και χρήσης αφού τα σημεία θα έχουν άμεση οπτική έκθεση στους κατοίκους και τους επισκέπτες.

 

Μοντέρνα φυτά για μικρούς κήπους

Η επιλογή των φυτών για μικρούς χώρους γίνεται βάσει της δομής τους και της μορφολογίας τους. Κάποια από τα είδη που χρησιμοποιήθηκαν πολύ τα παλιότερα χρόνια, πλέον επανήλθαν και αποτελούν τάση στο σχεδιασμό.  Τα πιο δημοφιλή είναι:

 • Γιούκα
  Το οξυτενές αειθαλές φύλλωμά του προκαλεί το οπτικό ενδιαφέρον. Συνδυάζεται με κάκτους, παχύφυτα, δράκαινες κ.α. Τα είδη με τα κιτρινόλευκα στελέχη (Color guard, Bright edge, Starbust, Banana split) αποτελούν την πιο εκλεπτυσμένη μορφή του είδους.
 • Κάννα και Αλοκάσια
  Ιδιαίτερη δομή με μεγάλα εύκαμπτα φύλλα που φέρουν έντονες νευρώσεις. Αναδεικνύουν αρχιτεκτονικά στοιχεία λόγω της μορφολογίας τους και διαφοροποιούνται από το υπόλοιπο φυτικό υλικό. Ιδιαίτερες ποικιλίες των ειδών είναι ‘Hilo Beauty’, ‘Black Velvet’, ‘Lutea’ and ‘Variegata’.
   
 • Κάννα και Αλοκάσια
  Ιδιαίτερη δομή με μεγάλα εύκαμπτα φύλλα που φέρουν έντονες νευρώσεις. Αναδεικνύουν αρχιτεκτονικά στοιχεία λόγω της μορφολογίας τους και διαφοροποιούνται από το υπόλοιπο φυτικό υλικό. Ιδιαίτερες ποικιλίες των ειδών είναι ‘Hilo Beauty’, ‘Black Velvet’, ‘Lutea’ and ‘Variegata’.
   
 • Αγάπανθος
  Άνθος σφαιρικής μορφής που απαρτίζεται από πολυάριθμα μικρά, με γυαλιστερό εντυπωσιακό φύλλωμα που το καθιστά ελκυστικό ακόμα και όταν δεν είναι ανθισμένο. Φυτεύεται μεμονωμένο σε γλάστρα ή στο έδαφος. Το είδος κατάγεται από την Αφρική και πλέον τα πιο εντυπωσιακά υβρίδια είναι: ‘White Heaven’, ‘Tinkerbell’, ‘Peter Pan’ και ‘Storm Cloud’.
   
 • Φόρμιο
  Αναδεικνύει τον αυστηρά γραμμικό σχεδιασμό λόγω της μορφής, της υφής και του χρώματός του. Τα φύλλα του είναι μακριά, δερματώδη με οξυτενή κατάληξη. Η νεότερη ποικιλία του είδους με ανανεωμένο το χρώμα και τη δομή του φυτού είναι η Phormium ‘Sundowner’.
   
 • Αιώνιο
  Αυτό το σαρκώδες γεωμετρικό φυτό που αποτελείται από συμμετρικές ροζέτες και αγαπάει τα θερμά κλίματα έρχεται από τα παλιά με ανανεωμένη μορφή στις ποικιλίες Aeonium haworthii ‘Variegatum’, Aeonium ‘Zwartkop’ και ‘Dinner Plate’.
   
 • Σέδο
  Ανεκτικό είδος σε κάθε είδος εδάφους που αντέχει την ξηρασία και επιβιώνει στα θερμά κλίματα. Νέα ποικιλία είναι η Rock 'N Grow® ‘Pure Joy’ με ροζ ανθοφορία.
   
 • Αοκούμπα
  Ένας θάμνος που έχει ενδιαφέρον όλο το χρόνο με γυαλιστερά, δερματώδη φύλλα που φέρουν ακανόνιστες κηλίδες χρώματος ώχρα και κόκκινο σφαιρικό καρπό. Επιβιώνει σε σκιερά μέρη. Οι νεότερες ποικιλίες του είναι οι ‘Picturata’, ‘Mr. Goldstrike’ και ‘Pepper Pot’