Πότε να φυτέψω ανάλογως το είδος

Φύτεμα ανά εποχή

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να φυτέψω ένα νέο δέντρο στον κήπο μου; Οι απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα διαφοροποιούνται από δύο βασικούς παράγοντες. Ο πρώτος έχει να κάνει με το είδος του φυτού που έχουμε επιλέξει και σκοπεύουμε να φυτέψουμε και ο δεύτερος με τις κλιματικές που επικρατούν στην εκάστοτε περιοχή. Ο γενικός κανόνας που ισχύει για περιοχές με γενικότερο ήπιο κλίμα και που δεν προσβάλλονται από ακραίες θερμοκρασίες το χειμώνα ή το καλοκαίρι είναι καθόλη τη διάρκεια του χρόνου αποφέυγοντας τις περιόδους που ενδέχεται το θερμόμετρο να πέσει ή να ανέβει αρκετά. 

Ιδανικά, οι καλύτερες εποχές για φυτεύσεις είναι η Άνοιξη και το Φθινόπωρο που διαμορφώνονται πιο συντηρητικές καιρικές συνθηκές και ευνοούν την ανάπτυξη των νέων φυτών. Το καλοκαίρι είναι αρκετά επίφοβο για φυτεύσεις καθώς οι πιθανότητες να καταστραφεί το δενδρύλλιό μας, λόγω αυξημένης θερμοκρασίας και έντονης ηλιακής ακινοβολίας, είναι αρκετές. Επίσης το χειμώνα, λόγω ψύχους και παγωμένου εδάφους, αποδυναμώνεται το ριζικό σύστημα του φυτού με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντλήσει τα θρεπτικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή του και να νεκρώνεται. 

Πιο συγκεκριμένα, διαχωρίζοντας τα δέντρα σε αειθαλή και φυλλοβόλα διαφοροποιείται ο χρόνος και ο τρόπος φύτευσης και ανάπτυξής τους. Τα φυλλοβόλα δέντρα φυτεύονται από την ώρα που θα ρίξουν τα φύλλα τους μέχρι λίγο πριν το φούσκωμα των οφθαλμών, δηλαδή από το τέλος Νοεμβρίου έως τις αρχές Μαρτίου. Αυτή είναι η περίοδος που τα είδη τα οποία κατατάσσονται στα φυλλοβόλα πέφτουν σε λήθαργο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το πέσιμο των φύλλων και τη νέκρωση των ριζικών τριχιδίων. Έτσι ένα τέτοιο δέντρο μπορεί να διακινηθεί με ασφάλεια και να φυτευτεί αυτή την περίοδο ώστε την Άνοιξη που θα επανέλθει από τη διαδικασία του λήθαργου και θα ξεκινήσει η ανάπτυξη των νέων ριζικών τριχιδίων να βρίσκεται ήδη φυτεμένο στο χώρο που πρόκειται να αναπτυχθεί εξαπλώνοντας το ριζικό του σύστημα. Αν ένα φυλλοβόλο δέντρο φυτευτεί την Άνοιξη υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να τραυματιστούν οι νέες ρίζες του με αποτέλεσμα να διακοπεί η ανάπτυξή του. Ο χειμώνας λοιπόν είναι η καλύτερη περίοδος με τις λιγότερες απώλιες και τις μικρότερες απαιτήσεις αυτών των δέντρων σε νερό. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφέυγεται η φύτευσή τους σε ημέρες που έχει παγετό ή πολύ δυνατούς ανέμους.

Τα αειθαλή δέντρα, εν αντιθέσει με τα φυλλοβόλα, διαθέτουν φύλλωμα που διατηρείται καθόλη τη διάρκεια του έτους. Σε αυτά τα είδη οι περιορισμοί κινήσεων μειώνονται αφού φαίνεται να επιβιώνουν και να εγκλιματίζονται ευκολότερα και γρηγορότερα. Η διαδικασία φύτευσής τους μπορεί να γίνει την Άνοιξη ή το Φθινόπωρο και γενικότερα κατά τη διάρκεια του χρόνου αποφεύγοντας τις πολύ υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες. Τους χειμερινούς μήνες αναπτύσσονται με πιο αργούς ρυθμούς από τον υπόλοιπο χρόνο χωρίς όμως να πέφτουν σε λήθαργο όπως τα φυλλοβόλα δέντρα.  

Στην Αρχιτεκτονική τοπίου και στη διαμόρφωση κήπων κρίνεται απαραίτητη η παρουσία τόσο των φυλλοβόλων όσο και των αειθαλών δέντρων. Το ποσοστό πρόσμιξής τους διαφέρει κάθε φορά και καθορίζεται σε συνάρτηση με τον προσανατολισμό της έκτασης καθώς και τις ανάγκες σκίασης του χώρου. Βάζοντας διάφορες ποικιλίες φυλλοβόλων σε συνδυασμό με αειθαλή φυτά αποδίδεται ενδιαφέρον αποτέλεσμα διαφορετικών υφών και χρωμάτων κατά τη διάρκεια του έτους. 

Για να έχουν επιτυχία οι φυτεύσεις πρέπει τα δενδρύλλια από τη στιγμή που θα βγουν από το φυτώριο να διατηρούνται σε σκιερό μέρος έως ότου εγκατασταθούν στο έδαφος. Όσο μένουν αφύτευτα και χάνουν υγρασία, μειώνεται η ικανότητά τους να αναπτύξουν υγιές ριζικό σύστημα. Οι ρίζες των φυτών δεν πρέπει να μένουν ακάλυπτες στον ήλιο και τον αέρα γιατί ξηραίνονται. 

 

Συνοψίζουμε επισημαίνοντας πως οι χειρότεροι εχθροί για τα νεοφυτεμένα δέντρα είναι οι υψηλές θερμοκρασίες, το ψύχος και η έλλειψη υγρασίας. Ο χειμώνας μπορεί να μην θεωρείται μήνας ξηρασίας, κατά τη διάρκειά του όμως το έδαφος παγώνει με αποτέλεσμα το ριζικό σύστημα να μη μπορεί να αντλήσει την απαραίτητη υγρασία. Σε τέτοιες περιπτώσεις βοηθάμε το φυτό μας αναμοχλεύοντας το έδαφος και ποτίζοντάς το. Για να έχετε όμορφο και ανανεωμένο κήπο όλο το χρόνο απευθυνθείτε στους ειδικούς της Κηποδιάθεσης. Το εξειδικευμένο προσωπικό θα φροντίσει την αισθητική του κήπου σας, την υγεία των φυτών σας και την ισορροπία του χώρου σας με τα κατάλληλα μέσα για εσάς.