Τα παιδιά στον κήπο

Τα παιδιά στον κήπο

Η ανάπτυξη των παιδιών κοντά στο φυσικό περιβάλλον βοηθάει στην εξοικείωσή τους με τη φύση αλλά και στο ανέμελο παιχνίδι. Μπορεί να μην υπάρχει πάντα ο απαιτούμενος εξωτερικός χώρος για ιδιαίτερες παιχνιδοκατασκευές όμως αυτό έχει αποδειχτεί πως δεν είναι το ζητούμενο. Η επιθυμία των παιδιών κατά το παιχνίδι είναι, μέσα από την εξερεύνηση, να ανακαλύπτουν ὀ,τι τους προσελκύει το ενδιαφέρον. Σκοπός μας είναι λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που να ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις τους.

 

Όραση: Όπως όλοι θαυμάζουμε έναν ανθισμένο χρωματιστό κήπο, έτσι και τα παιδιά ενθουσιάζονται με την εναλλαγή των χρωμάτων και των σχημάτων των λουλουδιών (Ντάλια, Φρέζια, Ορτανσία κ.α.). Τα διαφορετικά μεγέθη, χρώματα και σχήματα συμβάλλουν στο να κερδίσουν το ενδιαφέρον τους παρατηρώντας τα. Μία ενασχόληση που εύκολα κερδίζει τον ενθουσιασμό τους είναι η ομαδοποίηση των λουλουδιών βάσει χρωμάτων, σχήματος, είδους κλπ. Τα όμορφα άνθη επίσης προσελκύουν πεταλούδες, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο ενδιαφέρον έναν όμορφο κήπο στα μάτια ενός παιδιού.

 

Αφή: Αφού παρατηρήσουν το αντικείμενο του ενθουσιασμού τους σειρά έχει η αφή. Η απαλότητα των ανθέων είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τα μικρά παιδιά αφού είναι φιλική προς την ευαίσθητη επιδερμίδα τους (γεράνι, πανσές, ανεμώνη κ.α.). Επίσης το φύλλωμα αρκετών ειδών με χνουδωτές επιφάνειες (δίκταμο, ρίγανη κ.α.) κερδίζει την προσοχή τους. Ακόμα και φυτά τα οποία φέρουν αγκάθια (καρίσα, τριανταφυλλιά κ.α.) ή τσιμπούν (τσουκνίδα κ.α.) δημιουργούν στα παιδιά την αντίληψη της αναγνώρισης του κινδύνου.

 

Όσφρηση: Εξίσου δυνατός παράγοντας για τον ενθουσιασμό των παιδιών είναι η ευχάριστη οσμή πολλών φυτικών ειδών. Το άρωμα των λουλουδιών (φρέζια, γιασεμί, τριαντάφυλλο κ.α.) και ορισμένων φυλλωμάτων (βασιλικός, λεβάντα, δεντρολίβανο, χαμομήλι, μέντα κ.α.) είναι αξεπέραστα. Οι φρέσκιες, πρωτόγνωρες μυρωδιές των φυτών συναρπάζουν τα παιδιά και μπορούν να τα κρατήσουν απασχολημένα για ώρες εώς ότου ανακαλύψουν τα αρώματα όλων των φυτών.

 

Ακοή: Η φύση έχει τους δικούς της, μοναδικούς ήχους. Προκαλέστε τα παιδιά να τους ανακαλύψουν κλείνοντας τα μάτια και αφήνοντας την ακοή τους να εστιάσει στο θρόισμα των φύλλων, το κελάηδισμα των πουλιών και το ζουζούνισμα των εντόμων. Ακόμη, αν υπάρχει κοντά το υδάτινο στοιχείο, ο ήχος του τρεχούμενου νερού ή αυτός της βροχής θα τα ενθουσιάσει. Απομονώνοντας τους προαναφερόμενους ήχους δημιουργείται εμπιστοσύνη και σύνδεση μεταξύ των παιδιών και της φύσης.

 

Γεύση: Το πιο διαδραστικό κομμάτι μεταξύ των παιδιών και των φυτών είναι αυτό της εκμετάλλευσης ενός παραγωγικού κήπου. Φυτέψτε βρώσιμα είδη αρωματικών φυτών (ρίγανη κ.α.), λαχανικών (τομάτες κ.α.), εσπεριδοειδών (λεμονιά κ.α.) και φρούτων (φράουλες κ.α.) και δείξτε τους πως να τα απολαμβάνουν. Οι γεύσεις από τους καρπούς του κήπου μας, πέραν από ασφαλείς, είναι αδιαμφισβήτητα κάτι που έχει ενδιαφέρον για τα παιδιά και ζητούν να ανακαλύψουν.

 

Σαφώς σε ένα χώρο όπως ο κήπος και η βεράντα εφόσον υπάρχει πρόσβαση σε παιδικές ηλικίες θα πρέπει πρωτίστως να μεριμνηθεί η ασφάλεια των παιδιών. Σε τέτοιες περιπτώσεις η φυτοτεχνική μελέτη από τους ειδικούς είναι απαραίτητη ώστε να αξιοποιηθεί με ασφάλεια ο περιβάλλον χώρος μας και παράλληλα να έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα.