Τοξικά φύτα

Τα φυτά εσωτερικού χώρου έχουν πολλαπλά οφέλη για τον άνθρωπο.  Προσθέτουν χρώμα, ομορφαίνουν το χώρο τον οποίο βρίσκονται, βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, προσδίδουν ζωή ενώ παράλληλα η ενάσχόληση με αυτά είναι αποδεδειγμένα θεραπευτική.

Πολλά από τα είδη αυτά ανθοφορούν αναδεικνύοντας το περιβάλλον στο οποίο εντάσσονται. Ωστόσο αν στο σπίτι κατοικούν παιδιά ή κατοικίδια πολλά από τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορεί να αποτελούν απειλή για την υγεία τους λόγω της τοξικότητάς τους.

Σπαθίφυλλο
Το σπαθίφυλλο είναι ένα από το πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου. Τα βαθυπράσινα γυαλιστερά του φύλλα, τα όμορφα λευκά άνθη του και οι λίγες απαιτήσεις του σε φροντίδα το κάνουν ιδιαίτερα αγαπητό. Όμως το αγαπημένο μας φυτό είναι ιδίαίτερα τοξικό αν έρθει σε επαφή με τη στοματική κοιλότητα όχι μόνο για σκύλους και γάτες αλλά και για τον άνθρωπο. Μάλιστα όλα τα είδη του γένους είναι εξαιρετικά βλαβερά για τις γάτες. Είναι καλό να τοποθετούνται σε σημεία που δεν είναι προσβάσιμα για παιδιά και κατοικίδια. 

Πόθος
Ένα ακόμα ευρέως γνωστό φυτό εσωτερικού χώρου είναι αναρριχώμενο και ονομάζεται Πόθος. Τα φύλλα του φέρουν νευρώσεις και εκτός από αναρριχώμενο συχνά χρησιμοποιείται και ως κρεμοκλαδές από κρεμάμενες γλάστρες. Αναπτύσσεται γρήγορα και δεν απαιτεί συχνή φροντίδα. Έχει κριθεί ακατάλληλο για χώρους με παιδιά ή κατοικίδια αφού σε περίπτωση που καταναλωθεί προκαλεί πρήξιμο και εμετό. 

Τσίκας
Το Τσίκας ανήκει στα φυτά εσωτερικού χωρού που βοηθάει στο να διατηρείται η ατμόσφαιρα καθαρή. Η δομή του φέρει  πολλά αντίθετα οξυτενή στελέχη σε ένα φύλλο γεγονός που το κάνει εξαιρετικά ενδιαφέρον δομικά. Όταν κάποιο από τα μέρη του φυτού καταναλωθεί από άνθρωπο ή ζὠο προκαλεί βλάβη στο συκώτι και πρόβλημα στο έντερο. Είναι σημαντικό να αποφεύγεται η επαφή των παιδιών και των κατοικιδίων με αυτό. 

Καλάδιο
Τα φύλλα του καλάδιου έχουν πολύ εντυπωσιακά χρώματα και βελούδινη επιφάνεια γεγονός που το κάνει ελκυστικό σε μικρές ηλικίες παιδιών και κατοικίδια. Η επαφή του με τα μάτια προκαλεί έντονο κνησμό και η κατάποσή του εντερικά προβλήματα. Συστίνεται να τοποθετείται σε ψηλότερα σημεία του σπιτιού ή στον εξωτερικό χώρο. 

Αλεξανδρινό
Άμεσα συνυφασμένο με τα Χριστούγεννα το Αλεξανδρινό με τα σκουρόχρωμα οξυτενή φύλλα και τα παραδοσικά κόκκινα άνθη αποτελεί διακοσμητικό φυτό των εορτών. Είναι τοξικό αν οι χυμοί του έρθουν σε επαφή με παιδικό δέρμα. Προκαλεί έντονο ερεθισμό και κνησμό ενώ αν καταναλωθεί από παιδιά και κατοικίδια έχει το σύμπτωμα της ναυτίας και του εμετού. Βεβαιωθείτε ότι τοποθετείτε το φυτό σε ασφαλές σημείο ώστε να μπορείτε να το απολαμβάνετε χωρίς επιπλοκές.

Κισσός
Ο Κισσός αναρριχάται δημιουργώντας εντυπωσιακές πράσινες συνθέσεις σε κάθετες επιφάνιες. Τα φύλλα του φέρουν έντονες επιφανειακές νευρώσεις που το κάνει να διαφέρει από άλλα είδη του γένους. Η κατάποση μέρος του φύλλου του Κισσού οδηγεί σε μία σειρά συμπτωμάτων όπως αδυναμία, δερματίτιδα, πρήξιμο λαιμού, εμετό, εξανθήματα στο σώμα και μυικούς σπασμούς.

Κυκλάμινο
Το συναντάμε συχνά στο εσωτερικό των σπιτιών λόγω του εντυπωσιακού άνθους του σε διαφορετικά χρώμα όπως λευκό, κόκκινο κ.α. Το Κυκλάμινο είναι εξίσου τοξικό για παιδιά και κατοικίδια αφού η κατάποσή του ταυτίζεται με ακαριαίο πόνο στο στομάχι, εμετό και στομαχικές διαταραχές.  

Οι Γεωπόνοι της Κηποδιάθεσης γνωρίζοντας καλά το φυτικό υλικό και τους κανόνες της Αρχιτεκτονικής Τοπίου μπορούν να σας βοηθήσουν στην έρευνα και  στην επιλογή των κατάλληλων φυτών για τον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παραμέτρους.